Proti notranjosti

Ko pride vremenska motnja: močnejši nalivi zagotovljeni, možna tudi toča

C.E.
3. 10. 2020, 12.17
Posodobljeno: 3. 10. 2020, 13.08
Deli članek:

Topli vetrovi in prihod vremenske fronte bodo poskrbeli za vremensko pestro soboto.

Bobo
Fotografija je simbolična

Jugozahodni vetrovi skrbijo, da bo sobota še topla, najvišje temperature bodo od 19 do 24 stopinj Celzija, na vzhodu države do 26. Ciklonsko območje z vremenskimi frontami pa je že doseglo severno Italijo, pot pa nadaljuje proti našim krajem. Temni oblaki se bodo najprej zbrali na zahodu Slovenije, začelo bo deževati, padavine pa se bodo postopno okrepile in se popoldan preko Slovenije širile proti vzhodu. Po oceni ljubiteljskih meteorologov na vremenskem portalu Neurje.si bodo kapljice vzhod Slovenije dosegle v poznejših večernih urah.

Za pestrost dogajanja lahko poskrbijo topli in vlažni vetrovi, ki imajo »precejšnjo zalogo razpoložljive potencialne konvektivne energije«, menijo na Neurje.si. Ob prehodu fronte se zato lahko ob morju, pa tudi drugje, pojavijo nevihte. Ponekod bodo lahko nalivi tudi močnejši, spremljali pa jih bodo sunki nevihtnega piša, prileti lahko tudi manjša toča ali sodra. Najbolj burno naj bi bilo na jugozahodu Slovenije, največ dežja pa lahko pade severozahodni Sloveniji, na Notranjskem in v delu Primorske. Lokalno lahko nenadoma narastejo tudi manjše reke, potoki in hudourniki.

Ponoči bodo padavine ponehale, delno se bo razjasnilo. Jutranje temperature bodo od 6 do 13, ob morju okoli 15 stopinj, predvidevajo na Agenciji za okolje. Predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije bo občasno nekaj dežja. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 21, le na severozahodu bo nekoliko hladneje.