Druge razlage ne vidi

Kdo ga je zastrupil? Navalni s prstom pokazal na Putina

J.P./STA
1. 10. 2020, 09.13
Posodobljeno: 1. 10. 2020, 11.44
Deli članek:

Napovedal je, da se bo vrnil v Rusijo.

Profimedia
Ruski opozicijski voditelji Aleksej Navalni

Ruski opozicijski voditelji Aleksej Navalni je ruskega predsednika Vladimirja Putina obtožil, da je odgovoren za njegovo zastrupitev z živčnim strupom novičok. "Trdim, da za tem dejanjem stoji Putin, ne vidim nobene druge razlage," je dejal v intervjuju za nemški tednik Spiegel, prvem po odhodu iz bolnišnice.

Navalni, ki so ga prejšnji teden odpustili iz berlinske bolnišnice Charite, kjer so ga zdravili po zastrupitvi z novičokom, je napovedal, da se bo vrnil v Rusijo. "Moja naloga je zdaj ostati tisti, ki se ne boji. In mene ni strah!" je dejal in dodal, da je njegova naloga, da se čim prej postavi na noge in se vrne v Rusijo, intervju za Spiegel, ki je trajal skoraj dve uri.

44-letnik je v pogovoru razkril grozljive podrobnosti dogajanja na letu iz Tomska v Moskvo, potem ko je bil zastrupljen z novičokom. Opisal je dogajanje, ko je kabinskemu osebju na letalu dejal, da se je zastrupil, nato pa padel na tla.

"Potem sem zaslišal glasove, ki so postajali vse bolj mehki, ženska je klicala: Ne omedlite! In to je bilo to. Vedel sem, da sem mrtev. Šele pozneje sem ugotovil, da sem se motil," je dejal.

Kljub težki izkušnji bo Navalni, kot zatrjuje, nadaljeval s svojim delom, ko se vrne v Rusijo: "Še naprej bom potoval po ruskih regijah, bival v hotelih in pil vodo, ki je v sobah. Kaj lahko storim drugače? Ničesar ne moremo storiti proti Putinovim nevidnim morilcem."

Navalni za zdaj z ženo in sinom ostaja v Berlinu, kjer ga čaka dolgotrajna rehabilitacija. "Zjutraj se sprehodim po parku, to so moje naloge, nato naredim nekaj vaj s svojim zdravnikom, nato pa zvečer spet hodim," je dejal.

Začel je tudi z vajami za koordinacijo, med drugim žonglira, "da bi izboljšal koordinacijo, tako da se bodo roke premikale v isti smeri kot oči".

Intervju že odmeva v Rusiji. Predsednik dume, spodnjega doma ruskega parlamenta, Vjačeslav Volodin, je izjave Navalnega označil za nespodobne. Putin je Navalnemu rešil življenje, je dejal in opozicijskega voditelja obtožil, da je agent zahodnih obveščevalnih služb. "Vsi, od pilotov, do zdravnikov in predsednika so si iskreno prizadevali, da bi mu rešili življenje. In le nedostojna oseba lahko trdi kaj takega," se je na intervju odzval Volodin.

Ruski opozicijski politik in eden najglasnejših kritikov Kremlja je nepojasnjeno zbolel na letu iz Sibirije v Moskvo 20. avgusta. Dva dneva kasneje so ga prepeljali na zdravljenje v Nemčijo. Iz berlinske bolnišnice Charite, kjer so mu rešili življenje po zastrupitvi z novičokom, so ga odpustili prejšnji teden, v Nemčiji pa bo najverjetneje ostal več tednov. Potrebno bo dolgotrajno zdravljenje, da si bo opomogel po zastrupitvi, je sporočila njegova tiskovna predstavnica.

Strup iz skupine novičok

Laboratorijske preiskave v Nemčiji, Franciji in na Švedskem so pokazale, da je bil 44-letnik zastrupljen s strupom iz skupine novičok, ki spada med kemično orožje. Ruski zdravniki, ki so ga zdravili, so sporočili, da med preiskavami niso našli nobenih strupenih snovi. Kremelj zanika vsakršno vpletenost v incident.