Operacija »mavrica«

V Avstriji aretirali talibanskega terorista, ki je sovraštvo gojil predvsem do žensk

S.R.
1. 10. 2020, 09.10
Posodobljeno: 1. 10. 2020, 09.10
Deli članek:

V Zgornji Avstriji je v okviru operacije »mavrica« za zapahi pristal 31-letni Afganistanec.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Avstrijska specialna enota Cobra je v ponedeljek v mestu Wels jugozahodno od Linza aretirala 31-letnega Afganistanca, ki je v Avstriji za azil zaprosil leta 2012. Osumljen je sodelovanja v teroristični organizaciji, sejanja sovraštva in spodbujanja k terorizmu, poroča Kronenzeitung. 

Aretacija, izvedena v okviru operacije »mavrica,« je bila plod dolgotrajne in temeljite preiskave avstrijskega urada za zaščito ustave in boj proti terorizmu (Bundesamt für Verfassungsschutz und Terrorismusbekämpfung - BVT). 31-letnik, sicer pripadnik talibanov, ima poleg spodbujanja k terorizmu za pasom tudi več groženj s smrtjo. Svojo salafistično ideologijo je širil prek spleta, srd pa je uperil zlasti proti ženskam in hindujcem, ki jih je označil za največje sovražnike islama. V primeru ene ženske, ki se je kot gledalka udeležila nogometne tekme, je zahteval nič manj kot kroglo v glavo. Še ena, ki je sežgala islamsko sveto knjigo Koran, bi si po njegovih besedah zaslužila, da jo obglavijo, njeno drobovje pa raztrosijo po cesti. 

Pripadniki specialne enote so med hišno preiskavo zasegli več nosilcev podatkov, ki jih bodo zdaj proučili strokovnjaki.