Regionalne oblasti so to sporočile dva dni potem, ko so za 14 dni zaprli šest mestnih četrti v Madridu in nekaj okoliških krajev, kjer živi skupno okoli milijon ljudi. Gre za večinoma gosto poseljena območja s prebivalci z nizkimi dohodki na jugu mesta, ki predstavljajo 13 odstotkov od 6,6 milijona prebivalcev pokrajine, kjer pa so zabeležili 24 odstotkov okužb z novim koronavirusom. 

Svoje četrti oz. kraje lahko prebivalci zapustijo le za odhod v službo ali šolo, obisk zdravnika ali če morajo na sodišče. Načeloma pa se smejo prosto gibati po svojih območjih. Zaprti so parki, medtem ko so bari in restavracije lahko odprti do 22. ure.

Predstavnik zdravstvenih oblasti Antonio Zapatero je danes na novinarski konferenci sporočil, da bodo omejitve razširili na več območij, ki jih bodo določili v petek. Sedaj še analizirajo epidemiološke podatke.

Na območjih, kjer že veljajo omejitve, je več kot tisoč okužb na 100.000 prebivalcev, kar je skoraj trikrat več od državnega povprečja.

Namestnik predsednika pokrajine Ignacio Aguado pa je danes sporočil, da bodo špansko vlado prosili za nujno logistično podporo vojske pri testiranjih na okužbo in dezinfekciji v najbolj prizadetih območjih. Vojska je med pandemijo že marca po državi opravljala tovrstne naloge.

V pokrajini Madrid so doslej potrdili 202.600 okužb, umrlo pa je 9129 bolnikov s covidom-19, kar predstavlja tretjino vseh okužb in smrti v državi.

Odkar je vlada 21. junija odpravila izredne razmere zaradi covida-19 v državi in tudi vse karantenske ukrepe, je odgovornost za javno zdravje in upravljanje s pandemijo prepustila 17 avtonomnim pokrajinam.