Obtoženi 74-letnik je po navedbah tožilstva svojo 48-letno hčerko napadel 28. maja okoli osme ure zjutraj v garaži, ko je sedla v avto, da bi se odpeljala v službo.

Kot izhaja iz obtožnice, je Sebanc pristopil do svoje hčerke, jo pretepel z rokami in nogami, najhujše poškodbe pa ji povzročil s sekiro, s katero je najmanj petkrat silovito udaril po njeni glavi. Dejanje pa je ostalo »le« pri poskusu, saj je Marinka uspela očetu sekiro izbiti iz rok in brcniti pod avto, nato pa je pričela na ves glas kričati na pomoč, kar je slišala ena od sosed, ki se je ravno takrat mudila v hlevu, in poklicala policijo. Sebanc se od prijetja istega dne nahaja v priporu, včeraj pa je v okviru predobravnavnega naroka prvič stopil pred ljubljansko okrožno sodnico Ireno Škulj Gradišar, vendar očitkov ni bil pripravljen priznati. Za poskus uboja mu sicer grozi od pet do petnajst let zapora, v preteklosti pa možakar po lastni izjavi še ni bil kaznovan niti ni v kakšnem drugem kazenskem postopku.

Obramba za izločitev dela spisa

Njegov zagovornik, odvetnik Benjamin Peternelj, je sodišču sicer predlagal izločitev uradnega zaznamka policije ob aretaciji, »gre za povzetek dela izjav obtoženega, tedaj še osumljenega, ki naj bi jih ta dal policistoma na kraju«. Kot je pojasnil Peternelj, njegov klient ni bil pravilno seznanjen o svojih pravicah, in sicer, da ni dolžan zoper sebe ničesar pojasnjevati. »Premalo sem jo poškodoval in za to mi je žal. Žal mi je, ker dejanja nisem dokončal, saj si je to zaslužila,« naj bi sicer Sebanc dejal grosupeljskima policistoma, ko sta ga prijela. Odvetnik Peternelj je sicer imel še nekatere druge dokazne predloge, ki naj bi dokazovali, da policija svojega dela v tem primeru ni opravila korektno. Med drugim je predlagal tudi rekonstrukcijo dogajanja, pa izvedence, ki naj spregovorijo o mehanizmu nastanka poškodb tako pri oškodovanki kot pri obtoženemu. Zadnjo besedo o tem bo imelo sodišče.

Nevarna družinska razmerja

Sebanc se je po ločitvi od žene in Marinkine matere moral izseliti iz hiše, kjer je prebival, hčerka pa mu je predlani dovolila, da se je preselil k njej. Njun odnos naj bi se poslabšal konec lanskega leta, ko sta se sprla zaradi ženske, ki je prihajala k njemu. Sodu pa naj bi izbil dno spor okoli avta. Na hčerko je že prej prepisal svojega BMW X5. Ko je vozilu marca poteklo zavarovanje, je Marinka večkrat prosila očeta, naj registracijo podaljša, a tega ni storil, zato ga je dan pred napadom odjavila iz prometa. In če naj bi po aretaciji policistoma dejal, da mu je žal, da dejanja ni dokončal, je v sodni preiskavi povedal, da se je zgolj branil. V garaži naj bi stopil do nje in ji rekel, naj avto prepiše nazaj nanj, saj ga potrebuje, ona pa naj bi mu dejala, da tega ne bo storila, prav tako mu ga ne bo plačala. Potem naj bi skočila vanj in zabrusila: »Bejž, prasec, stran iz garaže!« Odrinil jo je, ona pa ga je s sekiro udarila po roki, ko je z njo preprečil, da bi ga mahnila po glavi. Iztrgal ji jo je iz rok in jo s topim delom dvakrat udaril.