Še naprej ga je sejala

Vedela, da je okužena, a je še naprej delala v domu za starejše

R.T.
27. 8. 2020, 14.12
Posodobljeno: 27. 8. 2020, 14.15
Deli članek:

Za izbruh novega koronavirusa v domu za starejše v Dublinu je kriva zaposlena, ki je okužbo skrivala pred vodstvom in stanovalci.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V Dublinu preiskujejo primer delavke v enem od domov za starejše, v katerem so nedavno okužbo potrdili pri še eni od zaposlenih in predvsem tudi eni od varovank. 17. avgusta, ko so za incident izvedeli, so v karanteno poslali še štiri zaposlene in štiri varovance, poroča irski časnik Independent. 

Zaposleno, ki je ostala neimenovana, so epidemiologi obiskali 12. avgusta, potem ko so okužbo potrdili pri njenemu sinu, sicer zaposlenemu v tovarni za predelavo mesa. Da je okužena tudi sama, so jo obvestili v soboto 15. avgusta, ko je bila v službi, česar pa ni razkrila nadrejenim. V službi je ostala še celotno nedeljo, vodstvo pa je za resnico izvedelo šele v ponedeljek, ko jo je direktor prosil, če bi lahko kljub prostemu dnevu prišla v službo. To je zavrnila, kot razlog pa naj bi mu navedla, da so pri enemu od sorodnikov potrdili okužbo. Direktor ji je svetoval, naj nemudoma pokliče osebnega zdravnika in opravi test, pozneje pa jo je poklicala še oseba, odgovorna za nadzor v domu. Temu je končno vse skupaj priznala. 

V domu so nemudoma uvedli vse ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe, celotno zgradbo razkužili, varovance in zaposlene pa testirali, a je bilo kot kaže že prepozno. Zdravstveno stanje starejše varovanke, pri kateri so nato okužbo potrdili, je zaenkrat na srečo dobro in ne potrebuje hospitalizacije.