Krvava sečnja drv na Polzeli

Andreja je vodil notranji glas, ko je soseda na vrtu s sekiro potolkel po glavi

S.R./STA
27. 8. 2020, 14.44
Posodobljeno: 27. 8. 2020, 14.50
Deli članek:

Na celjskem okrožnem sodišču se je danes s predstavitvijo obtožnice začelo sojenje 43-letnemu Andreju Vrščaju s Polzele.

Novi Tednik / ŠO
Kaznivo dejanje naj bi se zgodilo v eni izmed stanovanjskih hiš v bližini Zdravstvene postaje Polzela.

Obtožnica ga bremeni umora na zahrbten način 2. februarja letos, ko naj bi na Polzeli umoril 69-letnega moškega, ob tem pa hudo poškodbo povzročil tudi svoji materi. Na julijskem predobravnavnem naroku Vrščaj krivde ni priznal. 

Vrščaj se na današnji obravnavi dogodkov na dan umora večinoma ni mogel spomniti. Dejal je, da žrtve ni napadel na zahrbten način, kakor mu to očita obtožnica, temveč naj bi do tragedije prišlo po predhodnem prerivanju. Kaj ga je napeljalo k umoru, obdolženi ni znal konkretno pojasniti, povedal je le, da ga je k umoru nagovoril notranji glas. Na obravnavi je bila zaslišana tudi obdolženčeva mama. 

Krvava sečnja

PU Celje
Vrščaj se dogodkov večinoma ne spomni.

Obdolženi je s prijateljem v soboto, 2. februarja, zjutraj prišel do hiše na Polzeli, v kateri je tudi prebival. Njegova mati je takrat pred hišo spravljala drva, pri tem pa ji je pomagal sosed. 

Vrščaj se je odločil tudi sam pomagati pri sečnji drv. Med kosilom je nagovoril soseda, da sta šla skupaj na vrt pred hišo, kjer so pred tem sekali drva. Med njimi naj bi prišlo do nesoglasja, mati je skušala sina umiriti, vendar jo je odrinil, tako da je padla in si zlomila roko. 

Obdolženi naj bi nato zgrabil sekiro in z njo večkrat močno udaril soseda po glavi, tako da je ta poškodbam na kraju dogodka podlegel. Po dejanju se je Vrščaj z osebnim vozilom odpeljal, policisti in kriminalisti pa so začeli z iskalno akcijo, med katero so bili obveščeni, da imajo avstrijski varnostni organi v Pliberku v postopku moškega, ki je trdil, da je moril na območju Slovenije. 

Na podlagi medsebojnih sporazumov o čezmejnem policijskem sodelovanju je avstrijska policija obdolženega, ki je sam nekega občana Pliberka prosil, naj pokliče policijo, na mejnem prehodu Holmec predala slovenskim kolegom.