Protivladni protesti

Se bo bolgarski premier rešil pred protestniki z odstopi ministrov?

G.G./STA
27. 8. 2020, 09.57
Posodobljeno: 27. 8. 2020, 10.01
Deli članek:

Po več dnevnih množičnih protivladnih protestov je v Bolgariji odstop napovedal pravosodni minister Danail Kirilov.

Reuters
Protivladni protesti po večjih bolgarskih mestih potekajo že več tednov.
Nekdanji pravosodni minister in opozicijski aktivist Hristo Ivanov meni, da je odhod Kirilova "metanje takšnih vreč peska čez krov ne bo rešilo ladje in ne bo zadušilo protestov".

Bolgarski premier Bojko Borisov je dejal, da se bo po posvetovanjih s koalicijskimi partnerji odločil, ali bo sprejel ministrov odstop. Z namenom pomiriti protestnike je doslej Borisov doslej odslovil že štiri ministre.

Predsednik države Rumen Radev in opozicijski socialisti skupaj s protestniki, ki se že skoraj dva meseca na ulicah bolgarskih mest množično zbirajo bolj ali manj vsak dan, zahtevajo odstop vlade zaradi korupcije, mafijskega obnašanja in odvisnosti od oligarhov. Glavni zahtevi sta odstop Borisova in generalnega tožilca Ivana Geševa.

Vladajoča stranka GERB je nato prejšnji teden predstavila osnutek ustave, ki ga je večina strokovnjakov kritizirala zaradi "vsebinskih in tehničnih pomanjkljivosti", protestniki pa so ga nemudoma zavrnili. Glavni očitek je, da osnutek ne povečuje odgovornosti generalnega tožilca, kar je že dolgo predmet spora, in skuša omejiti pristojnosti predsednika države.

Stranka Gerb se zdaj pogaja z ostalimi parlamentarnimi strankami, da bi zbrala dovolj glasov za razpravo o osnutku v parlamentu. Ta naj bi se začela septembra in trajala več mesecev. Analitiki menijo, da je predlog ustave zgolj poskus zavlačevanja, ki naj bi Borisovu pomagal ostati na oblasti do naslednjih rednih volitev marca prihodnje leto.