V pričakovanju več kot 20.000 nasprotnikov

Težko pričakovanega protesta »koronaskeptikov« ne bo, deželne oblasti so ga prepovedale

S.R.
27. 8. 2020, 09.45
Posodobljeno: 27. 8. 2020, 09.47
Deli članek:

Oblasti v Berlinu so včeraj prepovedale množične proteste, uperjene proti ukrepom za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Organizatorji bodo prepoved izpodbijali na sodišču.

Reuters
Na protestu 1. avgusta so se na ukrepe in priporočila požvižgali.

Največji med temi protesti je bil napovedan za soboto, udeležilo pa naj bi se ga več kot 20.000 ljudi, tako imenovanih »koronaskeptikov.« Po navedbah notranjega ministra zvezne dežele Berlin Andreasa Geisla je prepoved posledica dejstva, da so nekateri udeleženci na podobnem protestu 1. avgusta »namerno« kršili higienska pravila, pri čemer številni niso nosili obraznih mask in so na splošno kršili pravilo omejevanja socialnih stikov. Geisel je ob tem prst uperil v desničarske ekstremiste, skrajno desno Gibanje državljani nemškega rajha (Reichsbürger) in druge zanikovalce koronavirusa. Vse »demokrate« je pozval, naj se od teh skupin, ki ukrepe za preprečevanje širjenja virusa zlorabljajo za sejanje dvoma glede demokracije, distancirajo. Dodal je, da je napovedan protest predstavljal »znaten potencial za nasilje.«

Sicer pa proti ukrepom ne protestirajo samo nemški skrajni desničarji, med podporniki in udeleženci protestov se najdejo tudi številni skrajni levičarji, borci proti cepljenju in tisti, ki imajo posluh za teorije zarote. Oblasti v Berlinu so sicer prepovedale nekatere druge sorodne dogodke, ki si bili napovedani za petek in nedeljo, vključno s »kampiranjem,« ki ga je načrtovala iniciativa »Querdenken 711,« skupina »lateralno razmišljujočih« ljudi, ki izhaja iz Stuttgarta, poroča nemška radiotelevizija Deutsche Welle.

Organizatorji sobotnega protesta so že napovedali, da bodo odločitev oblasti izpodbijali na sodišču. Glavni organizator Michael Ballweg, sicer poslovnež iz Stuttgarta, še vedno meni, da bodo protest v soboto izvedli, pri čemer je dodal, da bodo udeleženci tokrat higienska pravila upoštevali. Po navedbah politologa Josefa Holnburgerja pa nekateri bolj skrajni protestniki druge spodbujajo, naj se protesta udeležijo kljub prepovedi. Zlasti skrajni desničarji naj bi pozivali k »zavzetju Berlina,« omenjali naj bi tudi nasilje. Geisel je sicer poudaril, odločitev o prepovedi ni odločitev proti svobodi zbiranja, ampak odločitev za zaščito pred okužbami.