Spor za sredozemlje

Grčija in Turčija napenjata mišice. Danes bosta izvedli vzporedne vojaške vaje

B.K./STA
25. 8. 2020, 09.59
Posodobljeno: 25. 8. 2020, 10.00
Deli članek:

Tako Turčija kot Grčija naj bi danes v vzhodnem Sredozemlju, kjer se napetosti med njima zaradi tamkajšnjih zalog nafte in plina že nekaj časa nevarno stopnjujejo, izvedli ločene vojaške vaje. Prav danes sicer na obisk prihaja zunanji minister Nemčije, trenutno predsedujoče Svetu EU, Heiko Maas, ki bo skušal pomiriti spor med državama.

Reuters
Grške vojaške vaje v Sredozemskem morju.

Trenutni spor med državama je izbruhnil julija, potem ko je Ankara napovedala začetek iskanja nafte in plina v Sredozemskem morju, na območju okoli 180 kilometrov od grškega otoka Kastelorizo, v bližini meje s Turčijo. Turčija trdi, da raziskave potekajo v njenem epikontinentalnem pasu, Grčija pa, da v njeni izključni gospodarski coni.

Potem ko je prve raziskave julija prekinila, je Turčija nato 10. avgusta tja znova napotila svojo ladjo Oruc Reis za raziskovanje morskega dna v spremstvu vojaških ladij, Grčija pa je na območje poslala okrepitve vojaške mornarice. Potem ko je nekaj dni kasneje v ne povsem jasnih okoliščinah turška ladja trčila z grško, so o tem razpravljali tudi zunanji ministri EU. Zaradi spora je svojo vojaško prisotnost v vzhodnem Sredozemskem začasno okrepila tudi Francija.

Državi, obe članici Nata, druga drugi pripisujeta krivdo za stopnjevanje napetosti. Nemčija, ki je julija prevzela polletno predsedovanje Svetu EU, je nato prevzela pobudo pri reševanju spora. Nemški zunanji minister Heiko Maas bo tako prav danes obiskal Atene in nato še Ankaro ter skušal vzpostaviti ponoven dialog med njima.

A Maasov obisk je v ponedeljek zasenčila napoved o današnji izvedbi pomorskih vojaških vaj na istem območju južno od Krete, ki je prišla iz obeh prestolnic. Grčija naj bi sicer vaje napovedala prva kot odziv na odločitev Turčije, da misijo ladje Oruc Reis, ki naj bi se po načrtih zaključila v nedeljo, podaljša še do četrtka. Vaje je nato napovedala še Turčija.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je medtem nakazal, da utegne misijo ladje Oruc Reis še podaljšati, ter Grčiji očital ravnanje, ki "je v nasprotju z mednarodnim pravom, dobro voljo in sosedskimi odnosi". Zatrdil je, da se Turčija ne bo umaknila "niti za najmanjši korak".

Maas se bo po načrtih danes v Atenah sestal z grškim premierjem Kiriakosom Micotakisom, nato pa bo odpotoval še v Ankaro na srečanje s turškim zunanjim ministrom Mevlütom Cavusoglujem. Ali ga bo sprejel tudi Erdogan, zaenkrat ni jasno.