Spor

ZDA bodo storile vse, da podaljšajo sankcije proti Iranu, a evropske zaveznice vihajo nosove

B.K./STA
21. 8. 2020, 07.53
Posodobljeno: 21. 8. 2020, 07.54
Deli članek:

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v četrtek uradno obvestil Varnostni svet Združenih narodov, da ZDA sprožajo postopek za obnovo vseh sankcij proti Iranu, ki so bile odpravljene z jedrskim sporazumom iz leta 2015. Drugi podpisniki sporazuma trdijo, da ZDA te pravice nimajo več, ker so od sporazuma odstopile.

Reuters
Ameriški državni sekretar Mike Pompeo.

Pompeo je Varnostni svet obvestil, da je Iran bistveno kršil določila jedrskega sporazuma in da ZDA zato zahtevajo vrnitev sankcij, kar je v skladu z jedrskim sporazumom. Pompeo trdi, da je tako začel teči 30-dnevi rok, v katerem se sankcije avtomatično obnovijo, če ne bo sprejeta resolucija, ki bi veljavnost odprave sankcij podaljšala. Tudi če bo resolucija vložena, pa ne bo sprejeta, saj bodo ZDA vložile veto.

Pompeo je zatrdil, da bo resolucija vložena, vendar ni povedal, katero državo bo Washington prepričal, naj to stori. Lahko bi jo sicer vložile ZDA, kar pa bi bilo norčevanje iz mednarodnega prava, saj bi to storile z namenom, da nanjo vložijo veto.

Pred tednom dni so Američani doživeli hud poraz s propadom resolucije o podaljšanju embarga na orožje za Iran, ki poteče 18. oktobra. Za resolucijo je ob ZDA glasovala le Dominikanska republika.

Francija, Nemčija in Velika Britanija so v skupni izjavi poudarile, da ZDA niso več članica iranskega jedrskega sporazuma, ker so se iz njega umaknile maja 2018. "Zato ne moremo podpreti tega ukrepa, ki ni v skladu z našimi prizadevanji v podporo sporazumu," so sporočile evropske zaveznice ZDA.

Pompeo jih je nato napadel na novinarski konferenci in dejal, da omenjene države: "raje podpirajo ajatole in to ogroža Irak, Jemen, Libanon in Sirijo, pa tudi njihove državljane," je dejal Pompeo.

Evropske države si prizadevajo za ohranitev sporazuma, ki je bil plod težkih pogajanj in je prvič po iranski islamski revoluciji ponudil upanje, da se lahko odnosi med Iranom in Zahodom nekoč normalizirajo. Ameriški odstop od sporazuma in vrnitev sankcij bosta privedla do okrepitve iranskih prizadevanj za jedrsko orožje, česar si Evropa ne želi.