"To so vaša števila, ne moja"

VIDEO: Kacina vprašali, ali ni hinavsko, da govori o dramatični situaciji na Hrvaškem in hkrati dopustuje na Krku, to jim je zabrusil

A.S.
21. 8. 2020, 08.00
Posodobljeno: 21. 8. 2020, 11.34
Deli članek:

"Predlagal bi vam, da s ukvarjate s koronavirusom na Hrvaškem in ne z menoj".

Zajem zaslonske slike
Jelko Kacin v pogovoru za hrvaško televizijo RTL

Vlada je na včerajšnji seji odločila, da bo Hrvaško z današnjim dnem uvrstila na rdeči seznam. Po seji pa je vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin spregovoril tudi za hrvaško televizijo RTL.

Pojasnil je, da je Hrvaška res na rdečem seznamu, ker pa gre za sosednjo državo ima poseben status in številne izjeme pri prehajanju mej, o katerih si lahko preberete na priloženi povezavi. 

Na vprašanje, ali so na seji razpravljali tudi o tem, da bi na rdeči seznam uvrstili le posamezna območja na Hrvaškem, kot je to storila Nemčija je odgovoril: "Teh predlogov je bilo res nekaj, na žalost pa se stanje na Hrvaškem tako hitro slabša, da to ni smiselno in ni mogoče. Včeraj ste z rekordnim številom presegli 45 okuženih na 100 tisoč prebivalcev".

Razložil je, da se Hrvaška ne bo avtomatsko vrnila na rumeni seznam, tudi če bodo imeli tam v nekem trenutku pod 40 okužb na sto tisoč državljanov. "Ta trend je možen. Upamo, da se bo to kmalu zgodilo, vendar to ni možno pred sedmimi ali štirinajstimi dnevi. Takšne so izkušnje in prakse vseh držav v Evropski uniji. Zakaj ne na regije? Tu obstaja velika razlika. Nemčija ima 42-krat več prebivalcev kot mi. Naših turistov pa je na Hrvaškem približno toliko kot nemških. Za njih je uvoz pozitivnih s Hrvaške zanemarljiv, pri nas je ta številka visoka, ker je veliko naših državljanov v vaši državi".

Novinar mu je na koncu zastavil tudi vprašanje, ali ni hinavsko, da govori o dramatični situaciji na Hrvaškem in hkrati dopustuje na Krku: "Ne, jaz ne dopustujem več. To so vaša števila, ne moja. Bil sem pretekli vikend, danes pa ste rdeči. Jaz kot vladni govorec moram to prvi spoštovati. Predlagal bi vam, da s ukvarjate s koronavirusom na Hrvaškem in ne z menoj. Če si kdo želi, da gre vam na bolje, sem to jaz kot govorec sosednje vlade, ki je v odličnih odnosih s Hrvaško".

Prvak stranke LMŠ Marjan Šarec pa se je obregnil ob Kacionovo izražanje v hrvaškem jeziku. Na Twitterju je zapisal: "Lepo bi bilo, če bi uradni govorec sredi Ljubljane govoril slovensko, saj ne verjamem da bi v Zagrebu nekdo na podobni poziciji govoril slovensko. Zlasti, ker se ima aktualna vlada za zelo domoljubno. O vsebini pa ne bom izgubljal besed".