Nesreča se je zgodila v bližini kraja Stonehaven, kamor so nemudoma pohitele reševalne ekipe. Domnevajo, da je vlak iztiril zaradi zemeljskega plazu. Umrle so tri osebe, v bolnišnico pa so prepeljali šest oseb. Njihove poškodbe naj ne bi bile resne. 

Škotska premierka Nicola Sturgeon je nesrečo na Twitterju označila za "izjemno resen incident". Dodala je, da bo storila vse, da bo zagotovila podporo reševalnim ekipam in družinam, ter izrazila sožalje bližnjim umrlih. Britanski premier Boris Johnson je sporočil, da je v mislih s prizadetimi. Zahvalil se je tudi vsem, ki pomagajo pri nesreči.

Stonehaven
Profimedia
Na kraju so številni gasilci in reševalci.

Glede na prve ugotovitve bi lahko nesreči botrovalo močno deževje, ki je prizadelo območje. Sprva naj bi vlak ustavili medAberdeenom in Glasgowom zaradi poplavljene proge, strojevodja pa naj bi prosil za zamenjavo proge. Vlak naj bi nato prestavili na drug tir, da je lahko nadaljeval pot proti Glasgowu, nato naj bi ga zadel zemeljski plaz. Te domneve bodo sedaj preiskali v britanski službi za nesreče na železnicah. 

Že ponoči je na Škotskem močno deževalo in na območju, kjer se je zgodila nesreča, so padavine povzročile tudi poplave ter posledično zamude v železniškem prometu.