Na območju eksplozij v bližini pristanišča pripadniki libanonskega Rdečega križa, vojaki in prostovoljci med ruševinami nadaljujejo z iskanjem vseh, ki so še vedno na seznamu pogrešanih. Bilo naj bi jih okrog 100. Iskanje s čolni izvajajo tudi v morju.

Svojci še vedno upajo, da bodo reševalci v ruševinah našli znake življenja. "Tukaj čakam in ne grem nikamor. Moj brat dela v pristanišču in ni se nam oglasil od eksplozije," je dejala ženska v bližini območja okrog pristanišča, ki so ga varnostne sile zaprle.

Pripadniki civilne zaščite obenem danes pregledujejo strukture stavb, saj obstaja bojazen, da bi se lahko nekatere zaradi posledic eksplozije porušile.

Bejrut
reuters
Posledice torkove eksplozije v Bejrutu

Eksplozija je po zadnjih podatkih terjala najmanj 137 življenj, ranjenih je najmanj 5000 ljudi. Reševalci se bojijo, da bo število smrtnih žrtev še naraslo, sploh med uslužbenci pristanišča, ki so bili takrat na delu.

Minister za javno zdravje Hamad Hasan je po poročanju BBC priznal, da zdravstvenemu sistemu primanjkuje postelj in ustrezne opreme, da bi lahko poskrbeli za poškodovane in zlasti tiste v kritičnem stanju.

V mesto sicer že prihaja pomoč, tudi v obliki bolnišnične opreme, ki so jo obljubile številne države.

bejrut, libanon, eksploziji
Profimedia
Stanje po silovitih eksplozijah v Libanonu

Danes se bo na obisku v Bejrutu kot prvi državnik po eksploziji mudil francoski predsednik Emmanuel Macron. Iz Francije so že v sredo v libanonsko prestolnico poletela tri letala s pomočjo, vključno z reševalci, medicinsko opremo in mobilno bolnišnico.

Eksplozija, ki je odjeknila v torek popoldne, je popolnoma uničila dele pristanišča, škodo pa povzročila v približno polovici mesta. Glede na izjave več predstavnikov oblasti jo je povzročilo povzročilo nepravilno skladiščenje več ton amonijevega nitrata.