Jurkovičevi ob večjih nalivih težje zaspijo

FOTO: Skrb, da bo prepozno: »Želim le, da se plaz čim prej zaustavi«

Karmen Grnjak / Štajerski tednik
6. 8. 2020, 06.50
Posodobljeno: 6. 8. 2020, 11.37
Deli članek:

Domačinom Huma pri Ormožu, ki živijo v bližini starega kamnoloma, že vrsto let delajo preglavice plazovita območja. Jurkovičevi zaradi tega ob večjih nalivih težje zaspijo, saj ne vedo, kdaj bo plaz ogrozil njihovo hišo.

S.J.
Hiša je danes sicer še prazna, a jo urejajo, da bo kmalu predstavljala dom mlajši generaciji.

Po območju starega kamnoloma na Humu pri Ormožu vodi cesta, izpod katere vsake toliko časa spolzi zemeljska gmota. Na nekaterih delih je polzenje že toliko napredovalo, da je cesta zaprta za promet, zemeljska gmota pa se počasi, a vztrajno bliža hiši. Po junijskem deževju so Jurkovičevi poklicali na pomoč, saj naj bi se stanje spet poslabšalo. »Še več zemlje se je premaknilo, zdaj je le še 2,5 metra oddaljena od vogala hiše,« je dejal Stanko Jurkovič. Na občini so se odzvali in si teren tudi ogledali. »Pri zadnji prijavi poslabšanje stanja plazu ni bilo ugotovljeno, tako da interventna akcija ni bila potrebna,« je povedala direktorica občinske uprave Milena Debeljak. Kljub temu na občini ne zanikajo, da je območje plazovito in potrebno sanacije. Še več. »Dejansko smo se že odzvali, tudi geometra smo že poslali na ogled. A odločitve v zvezi s sanacijo ni lahko sprejeti, saj kaže, da bi za trajne učinke zahtevala nesorazmerno visoke stroške,« je bila jasna Debeljakova.

Veliki upi v novo vodstvo občine

Čeprav gre v tem primeru za že dolgo znano nestabilno območje, se v preteklosti ni veliko naredilo, da bi nepremičnine zaščitili oziroma da cesta ne bi propadala. Jurkovič upa, da se bo občina pod vodstvom župana Danijela Vrbnjaka bolj zavzela za reševanje plazu, kot se je to dogajalo pred leti. »Stanje si je župan ogledal. Rečeno je bilo, da so neka sredstva v občinskem proračunu za sanacijo že namenili, šlo naj bi za 15.000 evrov. V tem trenutku si želim le, da se plaz čim prej zaustavi,« je povedal Jurkovič, ki se zaveda, da trajna rešitev zahteva nekoliko višji strošek, zato niti ne pričakuje, da bi cesto nemudoma sanirali. »Na ogledih sem predlagal, da naj se s cesto ukvarjajo pozneje,« je pripovedoval Jurkovič.

Prav visoki stroški, ki bi jih prinesel zahteven gradbeni projekt, so razlog, da danes problem še ni odpravljen. Kot kaže, pa na občini niso počivali, za pripravo projektne dokumentacije so rezervirali 15.000 evrov. »Prizadevamo si za to, da bi nam tudi država pomagala pri sanaciji plazu, pač poskušamo reševati, kar se da,« je zagotovila Debeljakova. Upajo, da se bo to zgodilo čim prej in da bo hiša še v prihodnje ostala nepoškodovana. Le tako bo lahko mladi generaciji nudila varen dom.

Vedeli, da je plazovito

Hiša je danes sicer še prazna, ampak jo urejajo, da bo kmalu predstavljala dom mlajši generaciji. Družina Jurkovič je nepremičnino kupila pred slabima dvema letoma. Kot domačini v kraju Hum so vedeli, da je območje plazovito, vendar so na podlagi dejstva, da je problematična cesta v občinski lasti, pričakovali, da bo občina odgovorno upravljala svoje premoženje. A do zdaj do sanacije še ni prišlo, cesta, ki vodi tako do njihove nepremičnine kot tudi do drugih vikendov, pa je danes zaprta za osebna vozila.