Gre za najdaljše monsunsko deževje v Južni Koreji v zadnjih sedmih letih, v državi pa se soočajo z obsežnimi poplavami in zemeljskimi plazovi. Zaradi obilnega deževja, ki je zajelo tudi dele Kitajske, Tajske, Mjanmar in Indijo, so poplavljena številna kmetijska zemljišča, pod vodo pa so tudi avtoceste in mostovi v prestolnici Seul, danes poroča britanski Guardian. 

Med 14 žrtvami so tudi trije člani družine iz Nove Zelandije. Trojico so v ponedeljek našli mrtvo pod plazom, ki je zasul počitniške hišice v okrožju Gapyeong. Gre za direktorico novozelandske trgovinske zbornice v Južni Koreji Anno Song, njeno mamo Rose Kim in njenega mlajšega sina. Med žrtvami so tudi trije delavci, ki jih je med delom v tovarni zasul plaz. 

seul, južna-koreja, poplave, monsun
Reuters
Poplave v Seulu.

Obilno deževje za reševalno osebje, ki ima obilico dela že s pandemijo novega koronavirusa, predstavlja dodatno težavo, zaradi česar je zaskrbljen tudi predsednik Mun Dže In, ki je pojasnil, da je po navedbah meteorologov to najdaljše deževno obdobje po letu 2013. Reševalce je kljub temu pozval, naj »vsa prizadevanja usmerijo v preprečevanje nadaljnje izgube življenj.« Po navedbah tiskovne agencije Yonhap so včeraj na območju Seula sicer uspeli znova vzpostaviti večino prometnih povezav ob reki Han. Na možne poplave so opozarjali tudi državni mediji v Severni Koreji, kjer naj bi brez vnaprejšnjega opozorila odprli zapornice na jezu, ki se nahaja tik ob meji z južno sosedo.

seul, južna-koreja, poplave, monsun
Reuters
Poplave v Seulu.

seul, južna-koreja, poplave, monsun
Reuters
Poplave v Seulu.