5G

Sodelovanje z ZDA bo pomenilo večje stroške

N.N.
5. 8. 2020, 13.12
Posodobljeno: 5. 8. 2020, 13.16
Deli članek:

Po poročanju češkega portala Lidovky bo ameriški zunanji minister Mike Pompeo sredi avgusta obiskal Prago, Dunaj, Poljsko in Ljubljano. Pogovori Pompea z zavezniki v Evropi naj bi bili med drugim namenjeni novi digitalni infrastrukturi, znotraj tega pa tudi gradnji omrežja 5G in morebitnemu podpisu skupne izjave o varnosti omrežja 5G.

Reuters
Ameriški zunanji minister Mike Pompeo

"ZDA do danes niso predložile nobenih dokazov, s katerimi bi podprli svoje obtožbe na račun našega podjetja. Na podlagi številnih raziskav strokovnjakov za kibernetsko varnost bo kibernetska kriminaliteta obstajala ne glede na to, katero opremo dobavitelj uporablja. Nobenega trdnega dokaza ni, da bo izključitev enega dobavitelja zagotovila tudi varnejša omrežja. Bo pa povzročila manjšo konkurenčnost na trgu in višje cene, ki jih bodo na koncu plačali potrošniki," sporoča regijski podpredsednik Huawei Technologies Radoslaw Kedzia.

V družbi zagotavljajo, da podpirajo evropski pristop in sklop varnostnih ukrepov EU za 5G, ki bodo učinkovito nadgradili varnost omrežij 5G in naslovili tveganja kibernetske varnosti z nizom merljivih in preverljivih kriterijev, ki bi morali za vse dobavitelje veljati enako. Politizacija vprašanj kibernetske varnosti po njihovem ne more in ne bo zmanjšala varnostnih tveganj. Zato so nekatere od evropskih držav, na katere so se ZDA obrnile s podobno zahtevo po skupni deklaraciji, podpis zavrnile. Huawei Vladi Republike Slovenije celo ponuja podpis sporazuma o neprisluškovanju, s katerim bi zagotovil, da ne bo dopustil uporabe svoje tehnologije za nadzor.