Zaščitne maske niso obvezne

Kaj se dogaja z epidemijo koronavirusa na Švedskem?

G.G.
28. 7. 2020, 16.27
Posodobljeno: 28. 7. 2020, 16.37
Deli članek:

Švedska je bila v začetku epidemije koronavirusa pogosto označena za državo, ki si je izbrala drugačno pot od večine evropskih držav. Kako jim kaže po približno pol leta koronaživljenja, ko so v nekaterih evropskih držav število okužb spet dviguje?

Reuters
Glavni švedski epidemiolog vztraja pri začrtani poti.

Že kar na začetku ponovimo, da se Švedska strategija ni tako močno razlikovala od drugih. Res je, da so ostali odprti vrtci in osnovne šole, ljudje so večinoma hodili v službo (priporočeno je bilo delo od doma), lokali, restravracije, knjižnice, muzeji, ... so ostali odprti, a zbiranje ljudi je bilo in je še omejeno na 50 ljudi. Niso pa sledili splošnemu trendu obvezne uporabe zaščitnih mask v zaprtih prostorih in tudi niso zmetali toliko denarja (krediti, ki jih bo potrebno odplačati) za pomoč prebivalcem in gospodarstvu, ki bo, ker je izvozno usmerjeno, tudi doživelo upad, a ne takšnega, kot na primer v Veliki Britaniji, Italiji ali Španiji.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell, ki od nekaterih kolegov deležen ostrih kritik, je ob največjem številu smrti v Skandinaviji zaradi ali s covidom-19 priznal, da niso dovolj naredili za zaščito najbolj ranljivih skupin prebivalstva. Še zlasti veliko število smrti (nadpovprečno v primerjavi s preteklimi leti) so zabeležili v domovih za starejše.

V zadnjem času, približno od začetka julija, število novih okužb konstantno upada, zmanjšuje pa se tudi število umrlih zaradi ali s covidom-19. V zadnjih 24 urah sta tako umrla le dva bolnika, v zadnjih dveh tednih pa 34. Skupno število umrlih zaradi težav, ki jih je povzročil koronavirus, je 5702. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 297 oseb, na vrhucnu epidemije jih je bilo okoli 2300, od tega na ventilatorjih 600. In zdravstveni sistem je vzdržal.

Tegnell vztraja pri strategiji, ki so si jo zadali že marca. Ohranjati fizično razdaljo, kolikor je mogoče, izogibanje gneči, prakticiranje dobrih higienskih navad (umivaje in razkuževanje rok), skrb za ranljivo populacijo. Na Švedskem, enako kot v drugih skandinavskih državah, pa še vedno ni obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih.

www.worldometers.info
Jasno viden upad števila okuženih.

Ker večina evropskih držav (izjema sta Hrvaška in Grčija) zahteva karanteno za švedske državljane ob vstopu v njihovo državo, Švedi večinoma dopostujejo doma. Tegnell upa, da bodo kmalu lahko prosto potovali v sosednje države.