Med zaposlenimi v proizvodnji je bilo potrjenih 30 okužb, enako med zaposlenimi v administraciji. V skladiščih je bilo potrjenih 16 okužb, v vrtcih 14 okužb, na univerzah 13, v javni upravi pa 12. Novemu koronavirusu se niso izognili niti avtoprevozniki, okuženih je bilo 10 zaposlenih. V gradbeništvu in strojništvu je bilo po osem okužb, v bankah štiri, v policiji pa tri, kažejo podatki, ki so jih za STA sporočili z NIJZ.

Namestnica vladnega govorca za covid-19 Špela Horjak je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da so precejšnja žarišča novega koronavirusa znotraj delovnih organizacij. "Kar 40 odstotkov vseh okužb v zadnjih 14 dneh je bilo znotraj različnih delovnih organizacij. To pomeni, da je posebna skrb potrebna tudi znotraj delovnih organizacij," je pojasnila.

Po mnenju predstojnice inštituta za medicino dela, prometa in športa Metode Dodič Fikfak so skupki okužb v podjetjih predvsem posledica tega, da so se ljudje s preklicem epidemije začeli obnašati, kot da virusa več ni. A, kot opozarja, se je treba neprenehoma zavedati nevarnosti in v podjetjih, kjer so protikoronske ukrepe že opustili, ponovno uvesti primere dobre prakse.

Ugotovila je, da je bilo veliko podjetjih še pred začetkom epidemije zelo dobro pripravljenih in je prilagodilo režim dela. Med njimi je izpostavila Steklarno Hrastnik, kjer so poleg samih delovnih mest tudi razmejili vhode in izhode iz podjetja, na mize v jedilnici namestili pregrade itd.

"Pravzaprav so pravila vseskozi enaka in ne moreš narediti napake. To je vzdrževanje oddaljenosti 1,5 metra, nošenje mask v zaprtih prostorih in umivanje oz. razkuževanje rok. Poleg tega se odsvetuje zbiranje v skupinah. Če vse to upoštevaš, se lahko tudi podjetja sama organizirajo," je dejala.

Medtem ko se podjetja pred epidemijo niso toliko obračala na njih po pomoč za organizacijo dela, pa je bilo v poznejših mesecih drugače in so imeli kar veliko povpraševanja. Inštitut je bil močno vpet v reorganizacijo UKC oz. zdravstvene dejavnosti epidemičnim razmeram, je pojasnila.