vojaška strategija

Od okupacije do obrambe? Koliko Berlin plača za ameriške vojake na svoji zemlji

B.K.
7. 7. 2020, 08.53
Posodobljeno: 7. 7. 2020, 10.15
Deli članek:

Desetletje ameriških vojakov v Nemčiji Berlin stalo skoraj eno milijardo evrov

Reuters
Ameriški vojaki v ameriški zračni bazi v mestu Ramstein na zahodu Nemčije.

Nemška vlada je morala za prisotnost ameriških vojakov na njihovi zemlji v zadnjih desetih letih plačati skoraj eno milijardo evrov, kažejo podatki, ki jih je na zahtevo stranke Die Linke objavilo nemško finančno ministrstvo.

Stroške nemške države v večji meri predstavljajo subvencije za infrastrukturne projekte, zanje so v zadnjem desetletju namenili 648,5 milijonov evrov, 334 milijonov evrov pa so namenili za ostale "stroške za obrambo", kot so izplačila ameriškemu vojaškemu osebju, popravilu škode, ki jo povzročijo ameriški vojaki in povračilu stroškov naložb ameriške vojske v vojaške objekte.

Ameriška stran sicer za prisotnost svoje vojske v Nemčiji plača mnogo več. Letošnji načrtovani izdatki bodo, po napovedi ameriškega ministrstva za obrambo, šteli nekaj več kot osem milijard ameriških dolarjev (dobrih sedem milijard evrov). V desetletju to znese kar 55-krat več od stroška nemške vlade.

Nemčija predstavlja za ameriške davkoplačevalce najdražjo bazo za ameriško vojsko izven ZDA. A predstavlja tudi izjemno strateško lokacijo v središču Evrope. Ameriški vojaki trenutno zasedajo 41 strateških točk, večinoma na zahodu in jugu Nemčije. V Nemčiji se trenutno nahaja okoli 35.000 ameriških vojakov in na tisoče podpornega osebja, kar je več kot polovico manj kot leta 2006, ko je Nemčija gostila več kot 72.000 ameriških vojakov. Ameriški predsednik Donald Trump pa je napovedal, da bo iz evropske države umaknil še okoli 9.500 vojakov.

Zvezna republika Nemčija je sicer pomemben del vojaške strategije ZDA. Ameriška vojska je v Nemčiji prisotna vse od konca druge svetovne vojne, ko so ameriške sile desetletje okupirale poraženo Zahodno Nemčijo. Čeprav je število vojakov od teh dni krepko padlo, ameriška vojska še vedno ohranja močno prisotnost v državi.