Novost

Na Hrvaškem samoizolacija za prišleke iz Bosne in Hercegovine ne bo več potrebna

L.K.
29. 6. 2020, 13.42
Posodobljeno: 29. 6. 2020, 15.06
Deli članek:

Lokalna žarišča po besedah ministra niso zadosten razlog za ukrepe po celi državi.

Profimedia
Davor Božinović

Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović je napovedal odpravo obvezne samoizolacije za 14 dni za tiste, ki v državo vstopajo iz Bosne in Hercegovino. Pričakuje, da bodo odločitev sprejeli v torek.

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah potrdili 34 novih okužb, kar je najmanj po 24. juniju, ko so jih potrdili 22. Minuli konec tedna, od petka do nedelje, so skupno potrdili 208 novih okužb. Od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer okužbe, so v državi potrdili 2575 okužb, 2155 oseb je okrevalo. Doslej je zaradi covida-19 umrlo 107 bolnikov. Trenutno je aktivno okuženih 463 oseb, od tega jih je v bolnišnicah še 65, med njimi je ena priključena na ventilator, so sporočili. V preteklih mesecih so testirali več kot 78.000 oseb, od tega 730 v minulih 24 urah.

"Evropska unija bo verjetno predstavila priporočila, ti pogovori še potekajo. Verjetno bomo do neke mere liberalizirali režim prehodov meje, ko gre za državljane Evropske unije in sosednjih držav. To bo pomenil vstop v Republiko Hrvaško na način, da za vse, ki prihajajo iz Bosne in Hercegovine in se držijo epidemioloških ukrepov, samoizolacija ne bi bila več obvezna. Pričakujem, da najpozneje jutri," je po poročanju hrvaških medijev danes dejal Božinović.

Ustanovno sodišče bo preučilo, ali je odlok v skladu z ustavo. Božinović sicer pravi, da so vse odločitve sprejeti na podlagi strokovnih mnenj.

Ni zadosten razlog

Po besedah notranjega ministra se bodo z žarišči borili, kjer se bodo pojavila. In da pojav lokalnih žarišč ne pomeni, da bi morali ukrepe sprejemati po celi državi. "Cilj je sprejeti uravnotežene ukrepe. Verjamem, da bomo spet pokazali, da smo med najboljšimi. To ni švedski model, med rezultati na Hrvaškem in Švedskem so drastične razlike. Podatkov o težjih kliničnih slikah ni, prav tako na Hrvaškem ni nikogar, ki bi potreboval respirator."