Nove informacije

Slovenija bo jutri najverjetneje prisiljena umakniti Hrvaško s seznama varnih držav. Zahtevajo, da se odreče "nočnemu programu"

L.K., A.S.
29. 6. 2020, 11.50
Posodobljeno: 29. 6. 2020, 18.28
Deli članek:

Zdrs z zelenega seznama je opozorilo, poudarja Jelko Kacin. Opozorilo, da bo vsak ob prvem znaku respiratornih obolenj vedel, kako ravnati. In da bo vedel, kje in s kom se družiti.

STA
Jelko Kacin

Število okužb z novim koronavirusom na Hrvaškem narašča. In če je še do nedavnega veljalo, da je južna soseda varna država, je zdaj jasno, da je presegla mejo za uvrstitev na seznam držav za prehajanje državne meje brez omejitev, ki jo je postavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Predlogov za karantenske odločbe je približno 4600, število odločb pa je bistveno nižje, je razkril Jelko Kacin.

Kot je na zadnji junijski ponedeljek povedal vladni govorec Jelko Kacin, vlada z novim protikoronskim paketom (PKP 4) Slovenijo pripravlja na novi val covida-19. Več o ukrepih si lahko preberete na tej povezavi. Paket je širši kot njegovi predhodniki, je dejal Kacin, zato pričakujejo "celovito razpravo na temo zakona, katerega cilj je zaščititi ljudi".

Pregled soseščine

Vnosi iz tujine v tem mesecu: 16 Srbija, 15 Bosna in Hercegovina, 6 Kosovo, 1 Rusija, 1 Kazahstan, 1 Švedska, 1 Združene države Amerike, 1 Hrvaška, 1 Avstrija, 1 Nemčija.

O zadnji epidemiološki sliki v naši neposredni soseščini je Kacin dejal, da se občutno slabša. Iz Bosne in Hercegovine imamo do sedaj uvoženih 15 primerov pozitivnih oseb, je navedel; iz Severne Makedonije uvoženih primerov še ni; v Srbiji so po dveh nogometnih tekmah stvari "še posebej zanimive" – Kacin predvideva, da je okužb v Srbiji bistveno več, kot kažejo uradni podatki (Črna gora je mejo s Srbijo zaprla, na našem seznamu držav Črne gore ni več); precejšen porast okužb beležijo tudi na Kosovu, kjer je sicer relativno malo testiranj – od tam smo od 1. junija imeli šest primerov vnosov; število okuženih narašča tudi v Albaniji in se je kot zadnja povzpela na našo rdečo listo; precej specifične razmere so tudi na Hrvaškem, je dejal Kacin, največje žarišče je v glavnem mestu. Vladni govorec se je obregnil ob odprtje nočnih klubov in diskotek, tudi v Zrćah, kar je označil za nerazumno potezo. Kot je dejal, sosedje izkušajo tehnične težave pri spremljanju dogajanja. Slovenija pričakuje, da bo Hrvaška sprejela določene ukrepe, se odrekla "nočnemu programu". Grčija kaže boljšo podobo in ostaja varna država, ne pa tudi Bolgarija, od koder sicer ni vnosov.

Tri področja

Jelko Kacin: "V tem trenutku noben zdravstveni inšpektor ne bi smel na dopust."

Sloveniji ne preostane kaj dosti, kot da učinkovito ukrepa, je dejal Kacin in navedel tri področja: preprečevanje širitve virusa po Sloveniji – žarišča so posledice nekontroliranih druženj, zato se po novem ne sme družiti več kot 50 ljudi, razen v primeru organiziranih prireditev, kjer omejitev ostaja 500 ljudi, a s soglasjem NIJZ. To ureditev bo vlada danes tudi formalno potrdila na dopisni seji; povečanje učinkovitost nadzora nad izvajanjem karantenskih odločb – Kacin je dejal, da je učinkovitost v tem trenutku povsem nezadostna. V tem pogledu je pripravljena pomagati tudi slovenska policija, je poudaril in dodal, da upa, da bodo znali pristojni, torej zdravstvena inšpekcija, ponujeno pomoč izkoristiti. 

Sončenje na plaži? "Sončenje na plaži ni zbiranje, se pa lahko zgodi koncentracija. V takem primeru se pričakuje, da bo upravitelj plaže, če že zaračunava vstopnino, prevzel odgovornost in plažo zaprl. Na drugi strani pa pričakujem, da so ljudje ozaveščeni, da se bodo gneči znali izogniti".

In še zadnji ukrep, ki zadeva Hrvaško: "Počakali bomo še na zadnje številke, ki prihajajo s Hrvaške," je dejal in nadaljeval, da če se bo trenutni trend obdržal, bo Hrvaška z zelenega romala na rumeni seznam. "Če bodo te številke tako pokazale, bo Slovenija jutri prisiljena Republiko Hrvaško umakniti z zelenega seznama tako imenovanih varnih držav." Uvrstitev Hrvaške na rumeni seznam sicer za državljane Slovenije ne predstavlja spremembe. Ob vstopu še vedno ne bo potrebno iti v karanteno.

kacin je sicer še povedal, da skrb vzbuja tudi "včerajšnji incident, ko so štabi na lokalni ravni pritoževali, da Zagreb ne zna sešteti števila okužb" in dodal, da sta se predsednik vlade Janez Janša in hrvaški premier Andrej Plenković že slišala in se bosta po telefonu znova slišala tudi danes.

Prav tako je slovenske državljane, ki se trenutno nahajajo na Hrvaškem, pozval k previdnosti: "Naj pazijo, kam hodijo in s kom se družijo.  O vsem bodo pravočasno obveščeni".