konferenca

Šircelj: banke naj delujejo za ohranjanje delovnih mest, ne le za dobiček

B.K./STA
24. 6. 2020, 11.36
Posodobljeno: 24. 6. 2020, 11.37
Deli članek:

Finančni minister meni, da lahko banke pomembno prispevajo k okrevanju po epidemiji

STA
Andrej Šircelj

Banke bi morale v krhkem obdobju po epidemiji covida-19 po mnenju finančnega ministra Andreja Širclja bolj kot lastno dobičkonosnost zasledovati cilj ohranjanja delovnih mest in podjetij v celoti. "Gledati je treba na dolgi rok, gospodarstvo ne more brez bank, prav tako banke ne morejo brez gospodarstva," je prepričan minister.

Šircelj je na današnji tradicionalni bančni konferenci v organizaciji Združenja bank Slovenije v Ljubljani dejal, da trdno verjame v uspešno okrevanje slovenskega gospodarstva po krizi, ki jo je povzročila epidemija svetovnih razsežnosti. Zelo pomemben delež k temu okrevanju pa bodo prispevale tudi banke, je položil na srce navzočim bankirjem.

Cilj ukrepov je ohranitev podjetij in delovnih mest

Spomnil je, da je vlada v marcu kmalu po razglasitvi epidemije sprejela številne ukrepe za omilitev posledic krize, najprej za pomoč prebivalstvu, nato pa takšne, da bo lahko gospodarstvo preživelo in delovalo naprej, pa čeprav v okrnjenem obsegu. Kar nekaj ukrepov se je nanašalo na bančni sektor, med njimi je izpostavil možnost enoletnega odloga odplačevanja posojil za vse kreditojemalce ter oblikovanje jamstvene sheme za posojila podjetij pri poslovnih bankah.

"Cilj teh ukrepov je bil ohranitev delovnih mest, ohranitev podjetij," je poudaril Šircelj in dodal: "Tu bi apeliral na banke, da dajejo temu cilju v tem obdobju nekoliko večji poudarek pred ciljem dobičkonosnosti."

Eden prvih ukrepov je bil zakon o interventnem ukrepu odloga plačil obveznosti kreditojemalcev, po katerem lahko kreditojemalci pri banki zaprosijo za enoletni odlog odplačevanja svojih obveznosti. "Gre za poseg v poslovanje bank, zaradi tega ukrepa se jim bo zmanjšal denarni tok," je potrdil minister, a hkrati zatrdil, da ni bilo nikoli mišljeno, da bi se zaradi tega poslabšal položaj bank.

Prav tako je bilo že od začetka zamišljeno, da se v obdobju odloga odplačevanja posojil na odloženi del glavnice obračunavajo obresti. "V nasprotnem primeru bi ta interventni ukrep negativno vplival na finančno stanje bank," je ugotovil Šircelj. Zatrdil je, da je vlada pri pripravi tega ukrepa zasledovala ustrezno ravnovesje med skrbjo za državljane in podjetja ter stabilnostjo bančnega sistema na drugi strani.