Predlog novele zakona

Brezplačnih mask za upokojence ne bo

L.K./STA
24. 6. 2020, 11.23
Posodobljeno: 24. 6. 2020, 11.26
Deli članek:

Odbor DZ za finance danes ni zagotovil podpore predlogu novele zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. Predlog sicer predvideva zagotovitev brezplačnih zaščitnih mask upokojencem.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Andrej Rajh je v imenu predlagateljev, poslancev SAB, poudaril, da so upokojenci ena najbolj ogroženih skupin. V Sloveniji je vsak peti prebivalec starejši od 65 let, za starejše pa obstaja velika verjetnost, da bodo morebitno okužbo z novim koronavirusom prenesli težje ali celo usodno, je izpostavil.

Kot je spomnil, so predlog novele zakona vložili že v začetku maja. Najprej so predlagali, da se upokojencem vsak mesec dodeli 15 higienskih mask za enkratno uporabo, kar bi državo po njihovih izračunih stalo 6,6 milijona evrov mesečno, nato pa so vložili dopolnilo, s katerim predlagajo, da se upokojencem vsak mesec dodeli tri pralne maske, za kar naj bi šlo iz državnega proračuna 625.000 evrov oz. do konca leta 3,6 milijona evrov.

"To je zanemarljiv znesek za ukrep, ki lahko bistveno zmanjša širjenje okužb med najranljivejšo populacijo," je prepričan Rajh.

Maske bi po njegovih besedah od julija prve tri mesece upokojencem dodeljeval Zavod RS za blagovne rezerve, nato pa do konca leta Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz).

V zakonodajno-pravni službi DZ so imeli nekaj pripomb na predlog novele, in sicer z vidika načela enakosti pred zakonom in z vidika izvajalca ukrepa, saj naj zavod za blagovne rezerve ne bi mogel izvrševati te naloge.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Kristina Šteblaj je v predstavitvi vladnega stališča do predloga med drugim izpostavila, da je vlada že poskrbela za upokojence s solidarnostnim dodatkom. Poleg tega se je strinjala s pravniki DZ, da zavod za blagovne rezerve ni ustrezen organ za izvajanje tega ukrepa, prav tako naj take pristojnosti ne bi imel Zpiz.

Sledila je poslanska razprava, med katero se je beseda dotaknila tudi namena predlagatelja. Kot je ocenila Monika Gregorčič (SMC), predlog predstavlja predvolilno nagovarjanje upokojenske skupine. Zakon je bil po njenih besedah pripravljen na podlagi "medijskih člankov in enega samega konkretnega primera, ki se je zgodil v trgovini". "To ni resen pristop," je menila.

Jože Lenart (LMŠ) se je vprašal, ali ni predlog diskriminatoren do drugih rizičnih skupin, denimo zdravstvenih, in da bi torej v njem veljalo z maskami poskrbeti tudi za druge prebivalce v Sloveniji. S tem se je strinjal tudi Boštjan Koražija (Levica). Tako Rajh kot njegova strankarska kolegica Maša Kociper temu nista nista nasprotovala in sta pozvala k vložitvi dopolnil, ki bi te dvome odpravila.

Poslanci opozicije pa so izpostavljali še, da se zavedajo, da veliko upokojencev živi na robu in da zaščitna oprema stane, a da so za to dobili solidarnostni dodatek ter da je mogoče namesto maske uporabiti tudi šal ali ruto. Zmotile so jih tudi ocene stroška ukrepa. 30 centov za pralno masko naj bi bilo zelo malo, zato naj bi bila vprašljiva njihova kakovost. Takšne maske naj bi v resnici stale med dva do štiri evre.

Za predlog novele zakona sta glasovala dva poslanca, proti jih je bilo 11.