Ogorčenje na facebooku

Upravnik stanovanj lastnikom psov predlagal, naj ljubljenčkom poiščejo drugo bivališče? Stanovalko motil lajež ...

A.S.
24. 6. 2020, 11.25
Posodobljeno: 24. 6. 2020, 11.41
Deli članek:

Na družbenem omrežju Facebook se je pojavilo obvestilo upravnika enega izmed stanovanjskih blokov v Krškem in izzvalo razburjenje.

Facebook
Tako obvestilo je čakalo stanovalce bloka v Krškem.

Družba za upravljanje in vzdrževanje nepremičnin Rudar Senovo je konec maja na stanovalce naslovila naslednje "opozorilo": "V skladu s sprejetim hišnim redom _ v Krškem dne 27.11.2015 opozarjamo vse uporabnike stanovanj, da upoštevate določila XIV. člena, ki določa, da je v stanovanjih, ostalih prostorih stavbe ter neposredni okolici stanovanjske stavbe izrecno prepovedano bivanje, vzreja in gibanje vseh vrst živali, ki motijo ostale uporabnike stanovanj pri njihovi uporabi stanovanja (lajež, izločki v avli in na stopnišču)". 

V nadaljevanju so stanovalcem, ki so lastniki psov, predlagali, da svojim ljubljenčkom čim prej priskrbijo "drugo primerno bivališče, ki naj ne bo stanovanje, skupni prostori in okolica večstanovanjske stavbe". 

"To so zahtevali etažni lastniki"

Upravnika smo prosili za pojasnilo. Goran Udovč iz vodstva Rudar Senovo nam je pojasnil, da se je na njih obrnila ena od stanovalk, ki jo neizmerno moti hrup, ki ga je z laježem povzroča eden od psov v stanovanjski stavbi. Kot je navedla, so bili pri njej tudi drugi lastniki stanovanj, ki so podobnega mnenja. Udovč je poudaril, da so opozorilo spisali na podlagi hišnega reda etažnih zborov. "Nismo v funkciji, da bi sodili. Ali so bile inšpekcijske službe obveščene, ne vem. Gre le za poziv, ker so to zahtevali etažni lastniki. Tudi mi ne vemo, za koga gre, tega se nismo spomnili sami," je navedel. 

Ali lahko prepovedo pse?

Ob tem je na omenjenem družbenem omrežju spet na dan privrela debata, ali lahko upravnik oziroma stanovalci pse v večstanovanjskih objektih sploh prepovedo. Kot smo že poročali, je odgovor - ne.V hišni red se lahko vnese marsikaj, a take prepovedi ne, vsaj za lastnike stanovanj ne. Drugače je namreč z najemniki stanovanj, saj se o pogojih bivanja dogovarjajo z lastnikom. 

S hišnim redom, s katerim se mora strinjati večina lastnikov stanovanj, pa se lahko določi, kaj skrbniki živali smejo in česa ne, ko se nahajajo v skupnih prostorih stavbe.