»To je bil dan, kakršnega v Minnesoti še nismo doživeli«

FOTO in VIDEO: To so posledice nove noči nasilja na ulicah ameriških mest, podpora protestom se širi tudi čez lužo

S.R.
31. 5. 2020, 20.14
Posodobljeno: 31. 5. 2020, 20.44
Deli članek:

Razbite izložbe, izropane trgovine in zažgani avtomobili, to so rane, ki jih je danes po novi noči nasilja videti na ulicah številnih ameriških mest.

Reuters
Nedelja v Minneapolisu.

A rane so kot kaže še precej globje v srcih ameriških državljanov, ki živijo v vse bolj razklani državi. Ali pa gre morda zgolj za običajne ekstremiste, nasilneže, roparje in vandale, kot jih opisujejo nekateri na »drugi« strani, zlasti Trumpova administracija. Eno je jasno, da so se sicer razmeroma mirni protesti zoper policijsko nasilje, ki so potekali podnevi, ponoči znova sprevrgli v izgrede, česar oblasti v številnih mestih niso uspele preprečiti niti z uvedbo policijske ure. Vse skupaj se je začelo zaradi smrti temnopoltega moškega George Floyda na začetku prejšnjega tedna. 

Profimedia
Nedelja v Minneapolisu.

Kot smo že poročali, se z državljanskimi nemiri v zadnjih dneh soočajo v številnih večjih mestih po vsej ZDA, vključno z Atlanto, Los Angelesom, Philadelphio, Denverjem, Cincinnatijem, Portlandom, Oregononom, Louisvillom, Dallasom, Chicagom, Seattlom, Salt Lake Cityjem in Clevelandom. Številne miroljubne prosteste ob mraku vsak dan zasenčijo protestniki, ki zažigajo avtomobile, vdirajo v trgovine in po njih plenijo, ali pa se na ulicah spopadajo s policijo. Ta jim odgovarja s solzivcem in gumijastimi naboji, občasno pa se najde tudi kakšen belopolt civilist, ki se jim želi postaviti po robu. Tako je v Salt Lake Cityju na protestnike nek moški meril z lokom, a so ga protestniki spravili na tla in mu prevrnili avtomobil. Poročila o tem, ali je puščico iz loka dejansko izstrelil, se razlikujejo. Izkazalo se je, da gre za nekega moškega z imenom Brandon McCormick, ki je znan tudi po vzdevku »sokolje oko.« S seboj je imel tudi večji nož, na koncu pa je sam pristal v policijskem priporu. V Jacksonvillu na Floridi je bil med izgredi v vrat zaboden policist, ki se zdaj zdravi v bolnišnici. V Indianapolisu so bili ustreljeni trije ljudje, dva sta poškodbam podlegla.

Profimedia
Nedelja v Minneapolisu.

Protesti so se že peto noč zapored nadaljevali v delih Minneapolisa in sosednjega Saint Paula. Guverner Minnesote Tim Walz je zato že včeraj aktiviral nacionalno gardo. Na ulicah jih je partruljiralo več tisoč in so nasilne proteste hitro zatrli. »To je bil dan, kakršnega v Minnesoti še nismo doživeli,« je dejal guverner Walz. Po današnjih navedbah župana Saint Paula Melvina Cartera je bilo izropanih približno 170 trgovin, nekatere med njimi pa so končale v ognju in je za njimi ostalo le še pogorišče. »Raven jeze in besa, ki ju spremljamo v Saint Paulu in seveda drugod po državi, sta resnici na ljubo upravičena, ko pogledamo grozljiv posnetek smrti Georgea Floyda. Na žalost v zadnjih dneh to izražajo na način, ki je uničujoč in nesprejemljiv,« je po poročanju tiskovne agencije Reuters dogajanje opisal Carter. Reuters še poroča, da sta jo včeraj ponoči med poročanjem z ulic Minneapolisa skupila tudi člana njihove televizijske ekipe. Zadele naj bi ju gumijastne krogle iz policijskega orožja.

Reuters
Nedelja v Minneapolisu.

V Los Angelesu so izgredniki plenili po trgovinah, v Nashvillu so zažgali poslopje sodišča, v mestu Ferguson v zvezni državi Missouri pa so razdejali zgradbo policije, poroča STA. V New Yorku so po besedah tamkajšnjega župana Billa de Blasia aretirali 300 ljudi.

Danes so se protesti proti policijskemu nasilju raširili tudi prek ameriških meja. Tako se je po poročanju STA več kot tisoč protestnikov sprehodilo mimo poslopja ameriškega veleposlaništva v Londonu. Več sto protestnikov, ki so med drugim nosili napise Black lives matter (Črna življenja štejejo) in Justice for George Floyd (Pravica za Georgea Floyda), se je zbralo tudi na trgu Trafalgar. Že včeraj se je množica zbrala pred ameriškim veleposlaništvom v Berlinu.

Predsednik Donald Trump je medtem danes na twitterju sporočil, da bo njegova administracija levičarske ekstremiste, tako imenovano protifašistično gibanje »Antifa«, uvrstila med teroristične organizacije.

Profimedia
Nedelja v Minneapolisu.

Obstaja pa tudi druga plat protestov. Na družabnih omrežjih se ob poplavi fotografij policistov z gumijevkami in solzivcem najdejo tudi posnetki, na katerih se policisti mirnim protestnikom pridružijo in s tem pokažejo solidarnost z njihovim bojem proti policijskemu nasilju in rasizmu.