"Na nek način je Južna Amerika postala novo žarišče bolezni. V številnih južnoameriških državah opažamo naraščajoče število primerov," je povedal vodja programa za izredne razmere pri WHO Mike Ryan. "Seveda obstaja zaskrbljenost v številnih od teh držav, vendar pa je trenutno najbolj prizadeta Brazilija," je dodal.

Število žrtev v Braziliji preseglo 20.000

Število smrtnih žrtev covida-19 je v četrtek v Braziliji preseglo 20.000. Zabeležili so rekordnih 1188 smrti v enem dnevu, skupaj pa 20.047, kažejo podatki brazilskega ministrstva za zdravje.

Število okužb v tej državi z 210 milijoni prebivalcev se hitro vzpenja. Na svetu je po številu okužb že na tretjem mestu za ZDA in Rusijo. Po številu smrtnih žrtev pa je Brazilija na šestem mestu. A število smrtnih žrtev se je podvojilo v samo enajstih dneh.

"Večina primerov je v zvezni državi Sao Paulo," je povedal vodja programa za izredne razmere pri WHO. Vendar pa je največ okuženih na 100.000 prebivalcev v zvezni državi Amazonas, in sicer 490, kar je po Ryanovih besedah precej.

Brazilsko ministrstvo za zdravje je za zdravljenje blažjih oblik koronavirusne bolezni 19 priporočilo uporabo zdravil proti malariji klorokin in hidroksiklorokin. Ryan je ob tem poudaril, da še za nobeno od teh zdravil niso potrdili, da je učinkovito proti covidu-19.