V prostorih Kemijskega inštituta v Ljubljani je v petek zvečer zagorela nadtlačna laboratorijska komora, zaradi visoke temperature pa je počila tudi cev vodovodnega omrežja, prostore je zato začela zalivati voda, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje. Nastalo škodo še ocenjujejo, a ta po prvih ocenah Kemijskega inštituta ne bo velika.

Na Kemijskem inštitutu je zagorelo v petek ob 19.53. Z objekta se je valil gost dim, v okolici je smrdelo, so poročali očividci. Kot so danes v sporočilu za javnost zapisali na Kemijskem inštitutu, je prišlo do manjšega požara, in sicer v laboratoriju za razvoj baterijskih sistemov v tretjem nadstropju Preglovega raziskovalnega centra.

Požar na Kemijskem inštitutu
Bobo
Posredovali so gasilci. Požar je bil hitro obvladan.

Do požara je po navedbah Kemijskega inštituta prišlo nepričakovano, izbruhnil je pri postopkih z nenevarnimi kemikalijami, ki se izvajajo v omenjenem prostoru. Do škodljivih izpustov v okolje ni prišlo.

V laboratoriju je bil v času izbruha požara sodelavec, ki je pravočasno in ustrezno ukrepal, s čemer je preprečil večjo škodo, so navedli. Ostali sodelavci, ki so bili takrat v stavbi, so po sprožitvi alarma prostore takoj zapustili.

Poškodovanih ni bilo. Gasilci so ogenj takoj zajezili, tako da je nastala materialna škoda lokalizirana le na del omenjenega laboratorija, so navedli v Kemijskem inštitutu.

V upravi za zaščito in reševanje so zapisali, da so gasilci požar pogasili ter iz zalitih prostorov izčrpali in posesali vodo. Opravili so pregled vseh prostorov, izmerili koncentracijo nevarnih plinov v prostorih, zaprli ventile vseh laboratorijskih plinov, preverili stanje električnega in plinskega omrežja ter nadtlačno prezračili vse prostore.

Požar na Kemijskem inštitutu
Bobo
Nastalo je za več tisoč evrov škode.

Škodo, ki je nastala, še ocenjujejo. Ta po prvotni oceni ne bo velika, saj v omenjenem laboratoriju ni nameščena kompleksnejša raziskovalna infrastruktura. Direktor Kemijskega inštituta Gregor Anderluh je danes pojasnil, da je požar škodo povzročil le v laboratoriju, v drugih prostorih stavbe pa ni bilo povzročene nobene škode. Delo lahko tako z izjemo prostora, kjer je zagorelo, teče nemoteno.

Na kraj dogodka so sicer v petek prišli tudi policisti, ki so zbrali prva obvestila in zavarovali kraj. Z ogledom kraja nadaljujejo danes, o vseh ugotovitvah pa bo obveščeno tudi pristojno tožilstvo, so že v petek sporočili s Policijske uprave Ljubljana.