Kubanski zdravniki

V Braziliji obujajo program levičarske predsednice, ki ga je Bolsonaro prekinil

S.R./STA
19. 5. 2020, 07.41
Posodobljeno: 19. 5. 2020, 07.44
Deli članek:

Brazilija namerava s Kube pripeljati 157 zdravnikov, da bi ji pomagali v boju proti pandemiji novega koronavirusa.

Profimedia
Poslali jih bodo v odročne kraje.

Brazilsko ministrstvo za zdravstvo je sporočilo, da obnavlja program sodelovanja med državama, ki ga je začela levičarska predsednica Dilma Rousseff leta 2013, sedanji desničarski predsednik Jair Bolsonaro pa ga je prekinil. Sprva bo v Brazilijo prišlo 157 kubanskih zdravnikov, kasneje pa še več. Poslali jih bodo v odročne kraje, kjer ni na voljo zdravnikov in zmogljivosti. 

Bolsonaro zavrača ukrepe proti pandemiji, ker meni, da je gospodarstvo pomembnejše. Bolezen označuje za manjšo gripo, zaradi nesoglasij v zvezi s covidom-19 pa sta ga v zadnjih mesecih zapustila že dva ministra za zdravje

Država je sicer že na tretjem mestu po številu primerov novega koronavirusa v svetu za ZDA in Rusijo. Doslej so potrdili 254.220 primerov okužb, umrlo je skoraj 17.000 ljudi. Po ocenah bi lahko bile sicer dejanske številke za okoli 15-krat višje. V Braziliji namreč opravijo zelo malo testov. 

Brazilsko ministrstvo za zdravje pričakuje, da bo vrhunec okužb in smrti avgusta, nato naj bi se začele razmere izboljševati. To pomeni, da največjo državo Latinske Amerike čakata še več kot dva meseca slabšanja razmer.