NE GRE ZA DENAR, AMPAK ZA VARNOST

Ko mu je prekipelo, je avtobusno postajališče zaprl kar z verigo

Pavel Perc / Dolenjski list
19. 5. 2020, 06.52
Deli članek:

Edina vas ob državni cesti od Novega mesta do Brežic je nevarna, saj nima ne pločnikov ne avtobusnega postajališča.

Dolenjski list
Veliko Mraševo je brez osnovne infrastrukture.

V Velikem Mraševem že nekaj let opozarjajo, da je treba urediti avtobusna postajališča in pločnike ob državni cesti proti Brežicam. A vse zaman, bob ob steno, nobena prošnja niti opozorilo ni zaleglo! Avtobusno postajališče, ki tega imena pravzaprav ne zasluži, je za nameček celo na zasebnem zemljišču. Naposled je prekipelo Helmutu Masniku v Velikem Mraševu 59, na čigar zemljišču je improvizirano avtobusno postajališče, in postavil je tablo, na kateri obvešča vaščane, da ne bo več dovolil uporabe svojega zemljišča v kakršnekoli namene.

Masnik je zagrozil, da bo prepovedal dostop na dvorišče, ki ni javna površina, in da bi dokazal, da misli resno, je namestil verigo, kolesarsko stojalo pa je premaknil na bankino državne ceste. »Moj namen ni oteževati zadev, marveč prebuditi vse odgovorne deležnike v občini, da je skrajni čas, da tudi Veliko Mraševo dobi osnovno in nujno infrastrukturo, kot sta pločnik in avtobusna postaja,« je med drugim zapisal Masnik in sovaščane pozval, naj vsak po svojih močeh prispeva pri pritiskanju na odgovorne. Masnik in njegov sosed na nasprotni strani državne ceste Marjan Vodopivec že dolga leta prepričujeta odgovorne v krajevni skupnosti in na krški občini, da pospešijo rešitev gradnje avtobusnih postajališč, prek poznanstev v Ljubljani sta malce pritisnila še z državne ravni, a vseeno se ni nič spremenilo. Pri Vodopivčevih celo otroci in drugi potniki čakajo na bankini državne ceste, ob ograji stanovanjske hiše. »Gre mi predvsem za varnost otrok, ki uporabljajo avtobusni prevoz. Če bi mi šlo za denar, ne bi že okrog 40 let čistil nesnago, predvsem cigaretne ogorke z dvorišča, tudi kakšen iztrebek je že bil vmes, in trpel, da so naslanjali kolesa na fasado naše hiše. A otrokom še lahko nekaj dopoveš, težje se je dogovoriti z odraslimi, tudi na krški občini, zato se vsa ta naša prizadevanja vlečejo nerazumno dolgo,« nam je povedal Masnik.

Nova postaja in pločnik že drugo leto?

Na občini so najprej zatrjevali, da s tem nimajo nič, ker gre za državno cesto, pozneje, ko je nanje začel bolj pritiskati Jani Barbič, so le postali nekoliko bolj kooperativni. Zdaj so menda v izdelavi projekti za novo lokacijo postajališča. 

Predsednik KS Podbočje Janez Barbič nam je povedal, da je tudi kot občinski svetnik na občini vprašal, ali bodo otroci zdaj čakali avtobus na cesti? »Že zdaj ni varnosti. To je edina vas od Novega mesta do Brežic, ob kateri ni pločnikov in postaj. Še prehoda za pešce ni!« je poudaril Barbič. Na njegovo in predvsem Masnikovo pobudo je oddelek za gospodarsko infrastrukturo na krški občini, ki že dolgo spremlja problematiko avtobusnega postajališča v Velikem Mraševem, na podlagi projektne naloge pristopil k izdelavi projekta ureditve novega avtobusnega postajališča. Kot nam je v ponedeljek povedala mag. Romana Pečnik z Oddelka za gospodarsko infrastrukturo na krški občini, bodo ta teden naročili recenzijo projekta, ki ga je izdelal novomeški GPI. Rok za izdelavo recenzije bo 45 dni, ko bo to pregledala in ocenila še recenzijska komisija v Ljubljani, bodo šli v odkupe zemljišč ali ureditev služnosti za avtobusno postajališče. To naj bi uredili še letos jeseni, sama izvedba avtobusnih postajališč pa naj bi prišla na vrsto prihodnje leto. Na krški občini predlagajo, da do izvedbe avtobusno postajališče ostane nespremenjeno.