Znanost

Slaba novica za življenje na Marsu

B.K.
11. 5. 2020, 18.26
Posodobljeno: 11. 5. 2020, 18.29
Deli članek:

Voda naj bi bila na Marsu dokaj pogosta, a žal v njej najbrž ne more obstajati življenje.

Profimedia
Površje Marsa.

Ameriški znanstveniki so uspeli pokazati, da se ob trenutnih pogojih na Marsu lahko sezonsko pojavljajo manjše luže. A te najbrž ne omogočajo življenja.

Mars ima zelo suho in hladno podnebje ter zelo redko atmosfero. Kapljica vode na površju Marsa tako skoraj v trenutku zmrzne ali se upari. To pa ne velja za slano vodo, ki zmrzne pri nižjih temperaturah. Ker so soli na Marsu pogoste, bi tudi obstoj tovrstnih lužic slane vode lahko bil pogost, ugotavljajo znanstveniki.

Vendar se ne razveselite prenagljeno. Znanstveniki so namreč ugotovili tudi, da ima ta voda tako nizko temperaturo, da življenje v njej ne more obstajati. "Pokazali smo, da je najvišja temperatura, ki jo na Marsu izkusi stabilna slana voda minus 48 stopinj Celzija. To je nižje od najnižje temperature, ki jo lahko prenese življenje," pravi vodja raziskave Edgard G. Rivera-Valentín.

A po eni strani so nova dognanja vendarle dobra novica, in sicer za človekovo raziskovanje rdečega planeta. To bi bilo namreč izjemno oteženo, če bi na Marsu našli znake življenja. Prisotnost ljudi na planetu bi tovrstno življenje namreč hitro v celoti uničila.

Raziskava je bila objavljena v znanstveni reviji Nature Astronomy.