covid-19

V Wuhanu potrdili nov primer okužbe, prvi po 36 dneh

B.K./STA
11. 5. 2020, 16.33
Posodobljeno: 11. 5. 2020, 16.36
Deli članek:

Prvič po 4. aprilu so v domnevnem epicentru izbruha novega koronavirusa zabeležili novo okužbo.

Reuters
Wuhan

Mestne oblasti kitajskega mesta Wuhan, kjer je decembra lani prišlo do prve epidemije novega koronavirusa na svetu, so sporočile, da so zabeležile nov pozitivni primer. V mestu sicer od 4. aprila do nedelje niso zabeležili nobene okužbe. Nova odkrita okužba tako prihaja po 36 dneh zatišja. V mestnem okrožju Dongxihu, kjer živi novo odkriti pacient, so nemudoma zaostrili stanje pripravljenosti, poroča kitajski portal Global Times.

Okuženi naj bi bil 89 let star možakar, ki je trenutno v kritičnem stanju in že več tednov ni zapustil svojega okrožja. Na okužbo s covidom-19 je bil pozitiven že v četrtek, do nedelje pa so zdravniki izvedli še potrditveni test, ki tudi uradno šteje. So pa zdravstvene oblasti že takoj po prvem pozitivnem brisu začele z intenzivnim sledenjem oseb, s katerimi je bil moški v kontaktu, lokalne oblasti pa so začele z bolj intenzivnim testiranjem.

Mestne oblasti so medtem odpustile mestnega sekretarja, ki je bil zadolžen za nadzor nad okrožjem, v katerem je pacient živel, pa poroča ameriški časnik The Wall Street journal.

Kitajska je sicer v soboto poročala o skupno 14 novih potrjenih okužbah. Dve izmed teh sta bili uvoženi.