Nizozemci in Nemci?

Hrvaški turizem: napovedi niso svetle, vendar niso vrgli puške v koruzo

A.S.
11. 5. 2020, 17.21
Posodobljeno: 11. 5. 2020, 19.29
Deli članek:

Prihodnost hrvaškega turizma zaradi komaj znosnega koronačasa ni ravno svetla, vendar upanje ni izgubljeno.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Turizem prispeva okoli 20 odstotkov hrvaškega BDP. Če pa bi prišteli še storitve, ki posredno živijo od turizma, pa še zagotovo 5 do 10 odstotkov več. Tujih gostov je 90 odstotkov. 

Svet Hrvaške turistične skupnosti je ocenil, da lahko do konca leta zaradi epidemije koronavirusa, na Hrvaškem pričakujejo le 30 odstotkov celotnega lanskega turističnega prometa. Turistični minister Gari Capelli je najavil, da bodo naslednji koraki glede revitalizacije turizma temeljili na mednarodnih procesih in nadaljnjem odpiranju mej za prihod tujih turistov.

Spomnimo, Hrvaška je včeraj znova dovolila vstop v državo državljanom EU zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov, kot tudi zaradi nujnih osebnih razlogov. Tudi slovenski državljani, ki imajo na Hrvaškem nepremičnino ali plovilo, svobodno prečkajo mejo.

S tretjo fazo rahljanja ukrepov pa se po mnenju direktorja Hrvaške turistične skupnosti Kristjana Stančića počasi oblikujejo pogoji za prihod turistov. Upanje vzbujajo tudi informacije z Nizozemske - v eni od anket je kar polovica Nizozemcev odgovorila, da bodo letošnji regres namenili za dopust in potovanja izven države. "Tudi največji nemški touroperatorji so zainteresirani za vzpostavitev rednih letalskih linij in čarterskih letov, da bi kar se da ublažili obstoječo izgubo," je izjavil Staničić.

V tem delu turistične sezone so na Hrvaškem v primerjavi z istim obdobjem lansko leto utrpeli znaten upad turističnega prometa: 75 odstotkov pri prihodih in 66 odstotkov pri nočitvah, poroča hrvaški portal Index.