Trajekti polni

VIDEO: Na Braču novo žarišče, vse okužila ista oseba: Pacient se je vrnil iz bolnišnice, obiskali so ga številni sosedje, prijatelji in sorodniki, potem pa ...

A.S.
9. 5. 2020, 09.40
Posodobljeno: 9. 5. 2020, 10.49
Deli članek:

Otok Brač je postal novo žarišče okužb.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na Hrvaškem so včeraj odkrili 36 novih primerov okužb s koronavirusom, kar 25 od teh v Splitsko-dalmatinski županiji, medtem ko do jih največ potrdili na otoku Brač, ki je postal novo žarišče okužb. Na otoku je bil včeraj test na koronavirus pozitiven pri 22 osebah, največ zbolelih pa je je v kraju Nerežišće, ki leži sredi otoka.

Zaradi povečanega števila obolelih na Braču, obstaja tudi možnost razglasitve karantene na otoku, medtem ko bi ostali del države odprli, je sporočil minister za notranje zadeve Davor Božinović. Do zaprtja otoka bi prišlo v primeru, da se ljudje ne bi držali ukrepov. 

Minister Božinović je potrdil, da stanje na otoku Braču ne bo vplivalo na nadaljevanje rahljanja ukrepov na Hrvaškem, ki ga nameravajo s tretjim korakom nadaljevati s ponedeljkom, 11. majem. 

Po poročanju hrvaškega portala Index je na Braču že več epidemiologov, širjenja okužb pa ne povezujejo z rahljanjem ukrepov. Znano je namreč, da je vir okužb pacient, ki se je vrnil iz bolnišnice. Doma so ga obiskali številni sosedje, sorodniki in prijatelji. Od 36 ljudi, ki so ga obiskali, je namreč 22 pozitivnih. "Pacient, ki se je vrnil iz splitske bolnišnice je pozitiven. Premestili so ga iz Doma za starejše v Split, če gre res za nultega pacienta pa bodo potrdili epidemiologi. Obstaja povezava med ostalimi okuženimi in tem gospodom," je povedal poveljnik splitske civilne zaščite Nikola Martinić

Direktorica Klinike za infekcijske bolezni  "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić pa je povedala, da je obisk pacienta, ki se je vrnil iz bolnišnice, lepa gesta, vendar sedaj ni čas za to. 

Na družbenem omrežju Twitter je reporter hrvaške televizije N1 Hari Kočić zapisal, da so prebivalci na otoku jezni, ker so upoštevali ukrepe, sedaj pa bodo "spet zaprti". Posnel je trajekt, poln ljudi, ki se je odpravil z otoka in dodal, da ni bilo dovolj prostora za vse.