Avstralija

Bojijo se, da se bo število samomorov v času koronakrize povečalo za četrtino

R.T.
8. 5. 2020, 10.02
Posodobljeno: 8. 5. 2020, 10.06
Deli članek:

Politiki in javnost so bili te dni osredotočeni predvsem krotenje epidemije koronavirusa. Zaradi (pre)strogih ukrepov pa bo »kolateralna« na marsikaterem področju.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Strah pred virusom, negotovost, izguba službe, mračne napovedi o gospodarski polomiji, vse to so razlogi, ki ljudi spravljajo v obup in nekatere tudi na rob ali čez rob. Raziskava univerze v avstralskem Sydneyu (Sydney University's Brain and Mind Center) kaže na strm porast samomorov v Avstraliji in ZDA. Število smrti zaradi samomorov bo vsaj desetkrat večje od smrti zaradi bolezni covid-19.

Vodja raziskave, profesor Ian Hickie, ocenjuje, da se bo v Avstraliji v najboljšem primeru število samomorov v času koronakrize povečalo za 25 odstotkov, med »žrtvami« pa bo kar 40 odstotkov mlajših ljudi. Če pa bi se razmere v avstralskem gospodarstvu poslabševale po najbolj črnem scenariju, bi se lahko število samomorov dvignilo za polovico. Povedano s številkami, k povprečnemu številu 3000 samomorov na leto bodo letos ali v naslednjem letu prišteli od 750 do 1500 smrti. Če napovedi Hickieja in njegovih kolegov držijo.