najboljša bera je propadla

Pijete prave čaje? Zaradi pandemije se bodo podražili

B.K.
8. 5. 2020, 09.29
Posodobljeno: 8. 5. 2020, 09.34
Deli članek:

Svetovni proizvajalci pravih čajev te dni ne spijo dobro. Ukrepi za zmanjševanje prenosa okužbe Covid-19 so namreč preprečili bero čaja.

Profimedia
Obiranje čajevca.

Ko smo Evropejci zaradi virusa ostajali doma, so si azijski proizvajalci čajev meli roke. Dlje kot so največji kupci čajev doma, več ga bodo spili, so bili prepričani. In četudi je to morda res, so v Indiji in na Šri Lanki kmalu za tem prav tako uvedli ukrepe za omejevanje okužbe. Proizvajalci čajev pa so tako ostali brez delavcev, ki bi na njihovih ogromnih plantažah obirali čaj, poroča britanski časnik The Guardian.

V severovzhodni indijski regiji Assam so bili delavci s plantaž odsotni več kot mesec dni in to ravno v času, ko se obira najbolj obilna ‘žetev’. Takoimenovani “šampanjec med čaji”, indijski čaj Darjeeling, se namreč obira ravno v marcu in aprilu, njegova prodaja pa predstavlja kar 40 odstotkov vsega dohodka, ki ga dobijo proizvajalci čajev. V letošnjem letu tako indijski proizvajalci pričakujejo devet odstotni padec proizvodnje tega blagega poživila.

Tudi drugi večji azijski proizvajalci čajev – Kitajska, Šri Lanka in Vietnam – so zabeležili upad pridelave zaradi zmanjšanja obiranja. Na Šri Lanki so doslej zabeležili 5-odstotni padec izvoza, v Vietnamu pa 2,5-odstotni.

A k sreči bo visok skok cene pravih čajev ublažila afriška produkcija. Kenija, ki je največji dobavitelj čajev za Veliko Britanijo (kjer je pitje čaja nacionalna folklora), se je doslej izognila večjim padcem v proizvodnji. V Keniji lahko sicer, zaradi izjemno ugodnega vremena, čaj obirajo skozi vse leto.