izziv ECB

Odločitev nemškega ustavnega sodišča zamajala temelje evra

B.K./STA
5. 5. 2020, 16.28
Posodobljeno: 5. 5. 2020, 16.41
Deli članek:

Nemško ustavno sodišče je izzvalo Evropsko centralno banko.

Profimedia
Nemški udarec Evropski centralni banki.

Nemško ustavno sodišče je danes sprejelo odločitev, ki izziva temelje skupne evrske ureditve. Razsodilo je namreč, da čeprav program Evropske centralne banke (ECB), s katerim je med letoma 2015 in 2018 odkupovala obveznice od evropskih bank in tako zagotavljala likvidnost v gospodarstvu, ni kršil prepovedi financiranja nacionalnih vlad v območju z evrom, bi nemška vlada in parlament morala vseeno izzvati odločitev ECB in zahtevati presojo sorazmernosti ukrepov.

Nemško ustanvo sodišče, ki je nacionalna institucija, je zdaj Evropski centralni banki, ki je transnacionalna institucija Evropske unije, naložilo, da mora slednja v roku treh mesecev utemeljiti sorazmernost svojega programa odkupovanja obveznic, sicer bo nemška centralna banka Bundesbank iz njega izstopila.

"Bundesbank bo v treh mesecih izključena iz programa kvantitativnega sproščanja, razen če svet ECB sprejme novo odločitev, ki bo na razumljiv in utemeljen način dokazala, da cilji denarne politike ECB niso nesorazmerni," je v izjavi zapisalo sodišče.

Ustavno sodišče je za pomoč pri presoji sicer zaprosilo Sodišče EU, ki je presodilo, da je program kvantitativnega sproščanja skladen z evropskim pravnim redom. A so nemški ustavni sodniki odločitev evropskih kolegov danes označili kot nerazumljivo in pravno nezavezujočo.

ECB je program odkupovanja obveznic, namenjen povečanju količine denarja v obtoku, zagnala leta 2015 in ga uporabljala do leta 2018. Septembra lani je ob globalnih trgovinskih napetostih, brexitu in drugih izzivih za gospodarstvo območja z evrom nato sprejela sklep o vnovični vzpostavitvi tega programa.

V Evropski komisiji so medtem poudarili, da je zakonodaja EU nad zakonodajo posameznih držav. "Ponovno izpostavljamo primat zakonodaje EU in dejstvo, da so odločitve Sodišča EU zavezujoče za vsa nacionalna sodišča," so sporočili.