Svet

S covid-19 okužen tudi ruski premier

B.K./STA
1. 5. 2020, 08.36
Posodobljeno: 1. 5. 2020, 08.36
Deli članek:

Ruski premier Mihail Mišustin je v četrtek sporočil, da je okužen z novim koronavirusom.

Profimedia
Ruski premier Mihail Mišustin.

Da bi zaščitil ostale člane vlade, bo Mišustin odšel v samoizolacijo. Na položaju predsednika vlade ga bo v tem času nadomeščal njegov prvi namestnik Andrej Belousov, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

"Pravkar sem izvedel, da je bil test na koronavirus, ki sem ga naredil, pozitiven," je v video klicu s predsednikom Vladimirjem Putinom, ki ga je prenašala ruska televizija, dejal Mišustin. Kot je napovedal, namerava ostati v stiku s kolegi iz vlade.

V Rusiji je število primerov okužbe že preseglo 100.000. V zadnjem dnevu so zabeležili rekordnih 7099 okužb. Doslej je umrlo več kot 1000 ljudi. Ruski zdravniki se pritožujejo zaradi pomanjkanja zaščitne opreme in testov, zaposlene v zdravstvu pa skrbi vse večje število mrtvih med zdravstvenim osebjem.

Kljub naraščanju števila okužb je Putin v sredo napovedal, da bodo sredi maja začeli postopoma rahljati omejitvene ukrepe.

Mišustin je sicer v sredo podaljšal prepoved vstopa v državo za tujce, dokler se epidemiološke razmere ne bodo izboljšale.