Ventilatorji, ki jih je dobavilo podjetje Geneplanet, po mnenju stroke neprimerni

Počivalšek: dobavili smo »golfe,« zdravniki so si želeli »mercedese«

S.R.
30. 4. 2020, 20.16
Posodobljeno: 30. 4. 2020, 21.51
Deli članek:

V današnji Tarči sta si iz oči v oči prvič po razkritju dogajanja okoli nabave zaščitne opreme javno pogledala glavna akterja gospodarski minister Zdravko Počivalšek in »žvižgač« Ivan Gale.

TV Slovenija
Današnje soočenje v Tarči.

Kot sicer poroča STA, vlada obravnave poročila o dobavah zaščitne opreme zaradi obsežnosti gradiva danes še ni zaključila. Poročilo še pripravlja in usklajuje posamezne elemente med resorji. Ko bo dokončno pripravljeno, ga bo potrdila in v celoti tudi javno objavila. Kdaj bo to, še ni znano, so za STA pojasnili v uradu vlade za komuniciranje.

Kot so pred današnjo oddajo Tarča pojasnili v današnjem Dnevniku na TV Slovenija, so pridobili nove dokumente, povezane z nakupom zaščitne opreme v Sloveniji. Iz dokumenta z mnenjem zdravnikov o primernosti ventilatorjev, ki jih je pridobilo podjetje Geneplanet in za katerega je na Zavod za blagovne rezerve Slovenije klical tudi sam minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, naj bi bilo razvidno, da so ti »manj primerni, celo zadnja izbira za predihavanje bolnikov.« 

V vrednosti osmih milijonov je bilo sicer naročenih 220 teh ventilatorjev za predihavanje bolnikov, okuženih z novim koronavirusom. Do danes so jih dostavili polovico, rok za dobavo je 15. maj. Posebna strokovna skupina je sicer ocenila več kot 90 ventilatorjev, pogodba pa je bila kljub negativnemu mnenju stroke glede ventilatorjev, ki naj bi jih dobavilo podjetje Geneplanet, naslednji dan sklenjena, je še poročala TV Slovenija. Z mnenjem strokovne skupine naj bi bili po poročanju današnje Tarče že 17. marca seznanjeni tudi na ministrstvu. Marko Bitenc, direktor podjetja Geneplanet, medtem vztraja, da so dobavljeni ventilatorji, ki jih naročujejo tudi v številnih drugih državah, ustrezni.

Želeli so si »mercedese«

Tako imenovani »aferi maske,« je namenjena tudi današnja oddaja Tarča, kjer svoja mnenja in argumente krešejo minister Počivalšek, minister za obrambo Matej Tonin, »žvižgač« Ivan Gale, ki je po lastnih besedah v teh dneh deležen številnih diskreditacij in groženj, tudi s smrtjo, ter poslanka SDS Jelka Godec.

Kot so uvodoma pojasnili v Tarči, je zdravnik Rihard Knafelj, ki je v izdelavi strokovne ocene sodeloval, pojasnil, da so "testno" uporabili le enega od ventilatorjev, ki jih je dobavilo podjetje Geneplanet, in sicer na enem bolniku, katerega zdravje ni bilo ogroženo. Po uporabi naj bi ga pospravili v skladišče. 

Gale je danes sicer znova pojasnil, da je vse, kar pri celotni zadevi pričakuje, da se ljudi, ki so odgovorni, tudi objektivno, odstrani s položajev, na katerih lahko upravljajo z javnim denarjem.

Počivalšek, ki je ponovil, da je šlo za delovanje v izrednih razmerah, je pojasnil, da če bi delovali po »mirnodobskih predpisih,« kot je to običajno, zaščitne opreme ne bi imeli »do božiča.« Zanikal je, da je sam kot minister prejel sporočilo o neprimernosti ventilatorja. To, da so si nekateri zdravniki želeli »mercedese,« mi pa smo jim dobavili »golfe,« ni njegova težava, je dejal Počivalšek. »Reševali smo življenja,« je dodal. Da je bila nabava nujna, je poudarila tudi Godčeva, ki je sicer potrdila ocene strokovne skupine. Počivalšek se je sicer spraševal o motivih zdravnika Knaflja, ki poudarja, da ti ventilatorji za bolnike s covidom-19 niso primerni. Poudaril je tudi, da v Sloveniji ne obstaja samo en zdravnik in samo eno mnenje. 

Knafelj je sicer tudi sam deležen diskreditacij medijev, blizu stranki SDS. Očitajo mu sodelovanje s stranko LMŠ. V današnji Tarči je pojasnil, se je pred zadnjimi volitvami s prvakom stranke Marjanom Šarcem enkrat srečal na enournem sestanku glede njegove vizije na prihodnost slovenskega zdravstva. Ker sta se njuni stališči razhajali, sta se po lastnih navedbah razšla. Tudi sam je potrdil, da en zdravnik še ne pomeni stroke, a tiste, ki morda pravijo, da so ti ventilatorji za bolnike s covidom-19 primerni, poziva, naj pridejo in to pojasnijo z argumenti. »Jaz sem to povedal, to napisal in jaz za tem stojim, če pa nekdo misli drugače, ima za to vso pravico in naj pride povedati,« je dejal.Kot je pojasnil, je bil v komisijo, ki je ustreznost ventilatorjev ocenjevala, povabljen kot strokovnjak. Dejal je še, da ne ve, da bi obstajala še kakšna druga strokovna skupina, ki bi ocenjevala ustreznost ventilatorjev.