Slovenija

Bruselj odobril shemo za oprostitev plačila najemnine za najemnike poslovnih nepremičnin

STA
30. 4. 2020, 21.08
Posodobljeno: 30. 4. 2020, 21.17
Deli članek:

Evropska komisija je Sloveniji odobrila shemi za javna poroštva za naložbe in posojila za obratni kapital ter za oprostitev plačila najemnine za najemnike poslovnih nepremičnin, ki jih upravljajo javni organi.

Shemi bosta Sloveniji omogočili, da še dodatno podpre podjetja, ki jih je prizadel izbruh koronavirusa, so ocenili v Bruslju.

Komisija je shemi odobrila v skladu z začasnim okvirom državne pomoči, ki ga je sprejela 19. marca, spremenila pa 3. aprila, so sporočili iz Bruslja. Meni namreč, da sta skladni s pogoji iz začasnega okvira. 

V okviru shem bo javna podpora zagotovljena v obliki delne ali popolne oprostitve plačila najemnine za najemnike poslovnih nepremičnin, ki jih upravljajo slovenski javni organi (vrednost 500.000 evrov), ter v obliki javnih poroštev za naložbe in posojila za obratni kapital (dve milijardi evrov). 

"Shemi bosta podprli nujne likvidnostne potrebe podjetij in jim pomagali prestati te težke čase. V sodelovanju z državami članicami še naprej skrbimo, da se lahko nacionalni podporni ukrepi po vsej EU uvedejo pravočasno, usklajeno in učinkovito," je dejala izvršna podpredsednica komisije, pristojna za konkurenčnost, Margrethe Vestager.