Strah pred novim, obsežnejšim izbruhom

Iz klinike pobegnil 28-letni taksist, okužen s smrtonosnim virusom

S.R.
20. 4. 2020, 09.01
Posodobljeno: 20. 4. 2020, 09.20
Deli članek:

V Vzhodnem Kongu trepetajo pred novim izbruhom smrtonosne ebole, potem ko je iz klinike pobegnil okužen bolnik.

Profimedia
Pobegli bolnik je taksist na motorju, izginil je v neznano (fotografija je simbolična).

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so v Demokratični republiki Kongo v zadnjem tednu zabeležili šest novih primerov okužbe z ebolo. Še nedolgo tega so bili tik pred tem, da razglasijo konec druge največje epidemije ebole na svetu. Bil je 10. april, ko več kot sedem tednov niso zabeležili nobenega primera okužbe, nato je smrtonosna bolezen znova izbruhnila na vzhodu države, poroča tiskovna agencija Reuters. 

Zdravstveni organi od takrat vlagajo velike napore v zajezitev širjenja smrtonosne virusne bolezni, a so v petek prejeli hud udarec, ko je iz klinike v kraju Beni pobegnil 28-letni okuženi bolnik, sicer taksist na motorju. Pri WHO so že dejali, da zaradi tega bolnika pričakujejo nadaljnje širjenje virusa.

Oblasti v Demokratični republiki Kongo oziroma Vzhodnem Kongu zaradi desetletja trajajočih spopadov, kriznih razmer in slabega upravljanja v javnosti ne uživajo velikega zaupanja. Čeprav je tam ebola od avgusta 2018 ubila več kot 2200 ljudi, številne skupnosti še vedno ne verjamejo, da bolezen sploh obstaja, še poroča Reuters, ki dodaja, da so manjši izbruhi proti koncu epidemije sicer običajni, a da je ključno, da zdravstveni delavci virusu sledijo, bolnike spravijo v karanteno, njihove stike pa cepijo. Pobegli kužni bolnik zato predstavlja veliko tveganje. Po zadnjih informacijah ga še vedno niso izsledili. »Ker se ne zdravi, bo umrl, pri tem pa okužil veliko ljudi okoli sebe,« je pojasnil podžupan mesta Muhindo Bakwanamaha

V petek so sicer okužbo potrdili tudi pri 15-letni deklici, od ponovnega izbruha pred desetimi dnevi je tako zbolelo šest oseb. Pri zajezitvi ebole sta v veliko pomoč dve novi cepivi, ki sta učinkoviti, a veliko težavo predstavljajo predvsem lokalni uporniki in milice, ki izvajajo napade na zdravstveno osebje, pri čemer je sam zdravstveni sistem v Demokratični republiki Kongo povsem v razsulu, saj se država bori tudi z epidemijama ošpic in kolere, prizanesel pa jim ni niti novi koronavirus.