Prodajalne odpirajo vrata

Na Norveškem vrtci, na Danskem frizerski saloni, v Nemčiji knjigarne, v Sloveniji pa ...

S.R./STA
20. 4. 2020, 07.26
Posodobljeno: 20. 4. 2020, 12.38
Deli članek:

Tako kot v Sloveniji danes tudi v nekaterih drugih državah postopoma opuščajo nekatere ukrepe, ki so jih uvedli zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19.

Profimedia
Z današnjim dnem se odpirajo nekatere od trgovin, ki jim je vlada pred petimi tedni prepovedala ponujati blago in storitve potrošnikom, da bi tako v čim večji meri prispevali k omejitvi širjenja novega koronavirusa.

Na Norveškem z današnjim dnem med drugim vrata odpirajo vrtci, na Danskem frizerski saloni, v Nemčiji pa je rahljanje ukrepov odvisno od posameznih dežel. Tako bodo lahko v Nemčiji od danes odprte trgovine z do 800 kvadratnimi metri površine ter prodajalne avtomobilov, koles in knjigarne, če se bodo tako odločile oblasti v posamezni zvezni deželi. 

Na Saškem, v Berlinu in Brandenburgu bodo znova sedli v šolske klopi dijaki najvišjih letnikov srednje šole, bodisi za opravljanje zaključnih izpitov ali pripravo nanje. V nekaterih deželah se bodo v šole vrnili nekaj dni kasneje, ponekod pa maja. Tudi na nemških višjih šolah se bodo lahko začeli izpiti. Pod strogimi pogoji se bodo znova odprli laboratoriji, knjižnice in arhivi.

Na Saškem so od danes znova dovoljene maše, a z največ 15 udeleženci. V preostalih nemških deželah maše ostajajo prepovedane. Kljub rahljanju nekaterih ukrepov pa Saška danes uvaja obvezno uporabo zaščitne maske ali druge zaščite za nos in usta na avtobusih, na vlakih in v trgovinah.

Na Norveškem se bodo danes odprli vrtci, 27. aprila pa še šole za otroke, stare do 10 let. Med drugim bodo lahko danes vrata odprli tudi frizerski in kozmetični saloni, delati pa bodo lahko začeli tudi fizioterapevti in psihologi. 

Na Danskem, kjer so v sredo kot prvi v Evropi znova odprli vrtce in šole, pa bodo od danes med drugim lahko odprti frizerski saloni, saloni za tetoviranje in avtošole. Okrepljeno bodo začela delovati tudi sodišča. 

V Franciji bodo medtem svojci od danes lahko obiskovali oskrbovance domov za ostarele, kar je bilo prepovedano od 11. marca. Za obiske bodo sicer veljale omejitve.

Pri nas ...

Nabor možnosti za nakupovanje se bo vnovič razširil čez dva tedna, 4. maja. Takrat bodo vrata odprle še prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, kar sicer ne velja za tiste v trgovskih centrih. Ponovno bo mogoč tudi obisk frizerskih in kozmetičnih salonov ter salonov za nego živali.

Poleg trgovin z živili so lahko od 16. marca, ko je vlada odredila zaprtje prodajaln z neživilskim blagom, so odprte le lekarne, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, pošte in še nekatere specializirane prodajalne. 

Danes lahko vrata odprejo trgovine z gradbeno-inštalaterskim materialom, tehničnim blagom in pohištvom. V teh prodajalnah bodo v času od 8. ure do 9.30 lahko nakupovale izključno ranljive skupine, kot so invalidi, starejši od 65 let in nosečnice. Starejši od 65 let bodo podobno, kot velja pri trgovinah z živili, lahko nakup opravili samo v tem času. 

Odpirajo se tudi saloni z avtomobili in trgovine s kolesi. Prav tako bodo vnovič začeli delovati vulkanizerji, avtoličarji, avtokleparji in druge servisne delavnice. Mogoče bo opraviti tudi tehnični pregled motornega vozila, vendar pa se s tem ne mudi, saj so prometna dovoljenja podaljšana do 16. junija. 

Ponovno se odpirajo tudi kemične čistilnice in servisi, dovoljene bodo storitve na prostem in mogoč osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih. Prav tako bodo pod posebnimi pogoji dovoljeni posebni linijski prevozi potnikov, ki so trenutno namenjeni prevozu delavcev od doma do delovnega mesta in domov.

Še vedno pa bodo v trgovinah veljali zaščitni ukrepi - nošenje zaščitne maske in razkuževanje rok.