Zaslužijo si »več kot to, da se jih ignorira in pozabi«

Poročilo razkriva, da v evropskih državah približno polovico smrtnih žrtev zaradi covida-19 predstavljajo varovanci v domovih za starejše

S.R.
13. 4. 2020, 18.48
Posodobljeno: 13. 4. 2020, 19.13
Deli članek:

Glede na razpoložljive podatke so v petih državah članicah EU v domovih za starejše zabeležili kar od 42 do 57 odstotkov vseh smrtnih žrtev zaradi koronavirusne bolezni.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Statistični podatki o smrtnih žrtvah zaradi novega koronavirusa iz Italije, Španije, Francije, Irske in Belgije, ki so jih zbrali akademiki z Londonske šole za ekonomske in politične vede, kažejo, da bi se morale oblasti v državah članicah EU bolj osredotočiti na zaščito najranljivejših v domovih za starejše. Glede na podatke, ki so po poročanju britanskega časnika Guardian sicer zbrani iz različnih uradnih virov, so namreč v zgoraj navedenih državah med 42 in 57 odstotkov smrtnih žrtev zabeležili v domovih za starejše.

Po navedbah raziskovalcev iz mednarodne mreže strokovnjakov s področja dolgotrajne oskrbe International Long Term Care Policy Network (ILPN), ki so proučili sicer skope razpoložljive podatke in dokaze, so najbolj zanesljivi podatki na voljo na Irskem, kjer so glede na vladne številke v domovih za starejše zabeležili 54 odstotkov smrti, povezanih s covidom-19. Glede na raziskavo, ki jo je izvedla italijanska vlada in ki vključuje smrtne žrtve v desetih odstotkih domov za starejše v državi, se ocenjuje, da so v Italiji približno 45 odstotkov vseh smrtnih žrtev zabeležili v domovih za starejše, delež pa je glede na podatke, ki jih je ta konec tedna objavila francoska vlada, podoben tudi v Franciji. Po podatkih belgijskega ministrstva za zdravje je v Belgiji ta delež 42-odstoten, medtem ko podatki regionalne vlade v Španiji, ki so jim ušli v javnost, kažejo, da gre kar 57 odstotkov smrtnih žrtev med 8. marcem in 8. aprilom pripisati primerom smrti v domovih za starejše. Raziskovalci sicer priznavajo, da je zaradi razlik v razpoložljivosti testiranja, politikah in pristopih mednarodna primerjava težavna. 

Zaslužijo si več kot to

Adelina Comas-Herrera, ena od avtoric poročila, je pojasnila, da »poskušajo dokumentirati tekoče stanje in ga deliti. Če bi želeli uporabljati popolne standarde za zbiranje dokazov, bi bili prepozni, da bi kar koli spremenili,« še poroča Guardian. Poudarila je še, da je treba enak poudarek kot zdravstvenim ustanovam dajati tudi domovom za starejše, kjer je fizično omejevanje stikov skoraj nemogoče. »Gre za popoln vihar: ranljiva populacija, kjer izvajanje ukrepov ni mogoče, osebje, ki ni dovolj usposobljeno, pa nima dovolj podpore,« je dejala glede razmer v Združenem kraljestvu, a se druge države članice bržkone ne srečujejo z drugačno situacijo. 

Kot je v odzivu na poročilo dejal Michael Head z Univerze v Southamptonu, povzetek razpoložljivih dokazov »jasno kaže na pomanjkanje osredotočenosti na starejše v domovih, čeprav ugotavljajo, da varovanci v domovih za starejše morda predstavljajo polovico smrti zaradi covida-19 v petih državah članicah EU. Starejše prebivalstvo si zasluži več kot to, da se jih ignorira in pozabi.«

V Sloveniji smo včeraj sicer zabeležili sedem potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, opravljenih pa je bilo 554 testiranj. Umrli sta dve osebi, po neuradnih podatkih TV Slovenija pa so oba primera zabeležili v ljutomerskem domu starejših, kjer je sicer okuženih 58 varovancev in 18 zaposlenih.Tudi v Sloveniji je več žarišč okužbe zlasti v domovih za starejše.