Začenja se druga faza

Pri severnih sosedih več kot polovica okuženih z novim koronavirusom že okrevala

S.R./STA
13. 4. 2020, 17.52
Posodobljeno: 13. 4. 2020, 17.58
Deli članek:

V Avstriji se že več dni znižuje število novih okužb z novim koronavirusom, v nedeljo pa je razveselil javnost še podatek, da je več kot polovica od vseh potrjeno okuženih v tej državi že okrevala.

Profimedia
Avstrija bo ena od prvih držav v Evropi, ki bo v torek postopoma začela odpirati trgovine in poslovalnice.

Avstrijske oblasti ob torkovem prvem sproščanju ukrepovkljub temu pozivajo k previdnosti. Še vedno namreč velja, da virus še ni premagan, kar je izpostavil tudi kancler Sebastian Kurz v velikonočnem sporočilu. V javnem pismu je ocenil, da je Avstrija v boju proti novemu koronavirusu uspešnejša kot druge države, hkrati pa je opozoril, da "nas bo covid-19 spremljal še več mesecev", vse dokler ne bo najdeno učinkovito zdravilo ali cepivo.

Podatki ministrstev za zdravje in za notranje zadeve kažejo, da se že sedmi dan zapored zmanjšuje število "aktivnih" okužb. V zadnjih 24 urah se je število trenutno okuženih s covidom-19 znižalo za 3,6 odstotka na 6369. Skupno so doslej v Avstriji našteli 14.080 okuženih z novim koronavirusom, od tega jih 7343 velja za ozdravljene. 

V bolnišnični oskrbi je danes nekaj manj kot tisoč ljudi, od tega jih je 239 v enotah za intenzivno nego. Ta številka ostaja stabilna, število hospitaliziranih bolnikov zaradi covida-19 pa je prvič po 30. marcu nižje od tisoč. V zadnjem dnevu je za covidom-19 v Avstriji umrlo 18 ljudi, s tem pa se je skupno število smrtnih žrtev povzpelo na 368. 

Druga faza

Avstrija bo ena od prvih držav v Evropi, ki bo v torek postopoma začela odpirati trgovine in poslovalnice. Minister za zdravje Rudolf Anschober je danes pozval ljudi, naj se obnašajo odgovorno. "Prvo fazo korona krize smo dobro prestali. S pravimi ukrepi ob pravem času in izjemnim vložkom prebivalstva smo uspeli upočasniti širitev okužb," je dejal. 

Zdaj po njegovih besedah sledi druga faza, ki bo pokazala možnost nadaljnjega sproščanja omejitev. "Kljub postopnemu odpiranju moramo ohraniti nizko število novih okužb. To bo še večji izziv in ne smemo dopustiti, da bi zaradi nepremišljenega vedenja izničili vse, kar smo doslej dosegli," je dodal. 

Spomnil je, da se je treba strogo držati navodil, kot so omejitev vstopa, varnostna razdalja ter nošenje zaščitne maske v trgovinah in pisarnah. Komur ni nujno treba v trgovino, pa naj še počaka nekaj dni doma, svetuje minister. 

Medtem ko so lahko v zadnjem mesecu dni obratovale le živilske trgovine, lekarne in trafike, bodo v torek lahko ponovno odprle svoja vrata ob strogem upoštevanju preventivnih ukrepov tudi ostale manjše trgovine, delavnice, prodajalne gradbenega materiala in vrtni centri. Nakupovalna središča, gostinci in hotelirji pa bodo morali še počakati.