Svet

Brutalne izgube v turizmu

STA
10. 4. 2020, 15.02
Posodobljeno: 10. 4. 2020, 15.04
Deli članek:

Turizem je panoga, ki bo zaradi epidemije novega koronavirusa utrpela največjo škodo, so poudarili na Slovenski turistični organizaciji (STO).

Profimedia
Bo poletje v Dubrovniku takšno?

Po ocenah Svetovnega potovalnega sveta (WTTC) je v Evropi pričakovati izgubo 10 milijonov delovnih mest. Izguba v turističnem bruto domačem proizvodu (BDP) naj bi v Evropi znašala 552 milijard dolarjev.

"Število delovnih mest, ki so ogrožena v sektorju potovanj in turizma po vsem svetu, dosega neverjetnih 75 milijonov, kar prinaša resne skrbi za milijone družin po vsem svetu," je opozorila prva dama WTTC Gloria Guevara. Globalna izguba sektorja naj bi znašala 2100 milijard dolarjev.

Zadnje napovedi podjetja Tourism Economics, ki jih povzema STO, medtem kažejo, da bo upad mednarodnih prihodov na globalni ravni 40-odstoten, ob predpostavki, da bodo strogi ukrepi trajali do junija.

Na OECD podobno ocenjujejo, da bo upad mednarodnih potovanj 45-odstoten, če bodo strogi ukrepi trajali do julija. V primeru, da bo okrevanje odloženo na jesen, pa bo ta upad 70-odstoten. Okrevanje bo dolgotrajno in bo trajalo več let, odvisno bo tudi od časa zajezitve virusa ter ukrepov držav za pomoč panogi in za zagotavljanje varnosti, so povzeli na STO.

Da bo vpliv epidemije daljnosežen, kaže tudi raziskava The Harris Poll med nekaj več kot 2000 Američani, ki je bila izvedena konec marca. Ta je namreč pokazala, da bo skoraj petina vprašanih potrebovala od štiri do šest mesecev, preden bodo ponovno pripravljeni na potovanje z letalom ali križarko. 22 odstotkov Američanov pravi, da bodo za ponovno potovanje s križarko potrebovali leto dni ali več, 10 odstotkov pa, da ne bodo nikoli več križarili. Poslovni potniki so pri tem sicer bolj optimistični od prostočasnih popotnikov.

Raziskava organizacije Global Business Travel Association, ki je bila opravljena v istem časovnem obdobju, pa kaže, da 40 odstotkov podjetij pričakuje, da se bodo poslovna potovanja nadaljevala čez tri mesece, 17 odstotkov pa, da se bodo potovanja vrnila čez pol leta.

Raziskava, ki jo je izvedlo Ameriško potovalno združenje v sodelovanju z agencijo MMGY, je pokazala, da se popotniki trenutno najbolj varne počutijo v osebnih vozilih in najmanj varne na križarkah in mednarodnih letih. Na njihove nadaljnje odločitve o potovanjih v naslednjih šestih mesecih bo najbolj vplivala hitrost upočasnitve širjenja covida-19, saj so popotniki zaskrbljeni tako za lastno zdravje kot tudi za zdravje družinskih članov.