Anesteziolog, ki je moral sprejeti najtežjo odločitev

"Naj rešujem življenja ljudi, ki jih ne poznam, ali naj bom s sinom, ki se bori z rakom?"

R.T.
24. 3. 2020, 16.29
Posodobljeno: 24. 3. 2020, 18.21
Deli članek:

Številni zdravniki so v teh kriznih razmerah postavljeni pred težke odločitve. To je izpoved enega od požrtvovalnih anesteziologov, ki se je zavoljo tega, da pomaga ljudem, ki so oboleli s težjo obliko covida-19, odselil od doma. Tam je ostal njegov triletni sin, ki se bori z rakom.

Facebook
Nick Dennison

Nick Dennison je anesteziolog, ki dela v Firmley Park bolnišnici, ki se sicer nahaja v britanskem okrožju Surrey. Pretekli teden so v omenjeni bolnišnici vse strokovnjake s področja anesteziologije preusmerili na oddelek intenzivne nege, kjer se skupaj z ostalimi zdravniki borijo za življenja pacientov obolelih s covid-19. "Najbolj bolne moramo dati pod anestezijo in jih priklopiti na ventilatorje oziroma naprave, ki jih bodo ohranjale pri življenju. Bolnik potrebuje respirator deset dni ali več. Ko tega odstranimo, moramo pri nekaterih izvesti traheostomijo (poseg pri katerem zdravniki naredijo majhno odprtino na sprednjem delu vratu in skozi odprtino v sapnik uvedejo cevko za dihanje)," je na družbenem omrežju Facebook zapisal Dennison. V Firmely Parku ocenjujejo, da bo respirator nujno potrebovalo okoli 80 pacientov s težjo obliko covida-19. V bolnišnici pa zdravljenje z omenjeno napravo za prezračevanje pljuč ponavadi potrebuje le do deset bolnikov. Dennison je izpostavil, da se številni še vedno ne zavedajo resnosti situacije, v kateri smo se znašli: "Veliko ljudi bo umrlo. Največ bo starejših, vendar pa bodo umirali tudi 30-letniki in 40-letniki".

Dennison je izpostavil, da sta se s koronavirusom okužila tudi njegova dva sodelavca, in na koncu zapisa izpostavil, da je tudi sam sprejel zelo težko odločitev. "Moj sin je ravno dopolnil tri leta in že šest tednov prestaja zdravljenje s kemoterapijo, saj so mu diagnosticirali limfom. Virus je zanj velika grožnja, jaz pa mu bom nenehno izpostavljen med opravljanjem svojega dela. Zato ne morem več živeti doma. Bil sem pred težko odločitvijo: opravljati svoje delo in reševati življenja ljudi, ki jih ne poznam, ali biti s sinom, ki se bori z rakom," je zapisal.

Požrtvovalni anestiziolog se je odločil, da se preseli v avtodom, s tem pa, kot pravi, šest mesecev ne bo mogel skrbeti za svojega sina Alfieja. Ljudem je še zadnjič na srce položil: "Osamite se ali pa bo umrlo še veliko ljudi".