Novi podatki

V Sloveniji potrjenih 480 primerov okužbe z novim koronavirusom

J.P.
24. 3. 2020, 14.02
Posodobljeno: 24. 3. 2020, 18.03
Deli članek:

V Sloveniji je potrjenih 480 primerov novega koronavirusa, kar je 38 več kot včeraj.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo v Sloveniji do 14. ure danes potrjenih 480 primerov okužbe z novim koronavirusom (SARS-CoV-2). Epidemiološki podatki kažejo, da obolele osebe prihajajo iz naslednjih statističnih regij: 168 iz osrednjeslovenske, 89 iz savinjske, 60 iz juhovzhodne Slovenije, 47 iz podravske, 31 iz gorenjske, 19 iz koroške, 16 iz primorsko-notranjske, 13 iz pomurske, 12 iz obalno-kraške, sedem iz zasavske ter šest iz goriške in posavske regije. Šest obolelih je tujih državljanov. Epidemiološka obravnava potrjenih primerov je v teku. Zaradi okužbe z novim koronavirusom so pri nas doslej umrle štiri osebe.

NIJZ
Število potrjenih primerov po starostnih skupinah.

Trenutno se na Infekcijski kliniki v Ljubljani zdravi 39 bolnikov, od tega 8 v enoti intenzivne terapije. "Pri desetih osebah, ki so imele COVID19, smo potrdili negativni bris," so sporočili z infekcijske klinike. Število bolnikov na enoti za intenzivno nego tako ostaja enako kot v ponedeljek. Raste tudi število hospitaliziranih bolnikov z okužbo z novim koronavirusom v UKC Maribor, pri čemer je na enoti za intenzivno nego ena dodatna oseba, skupaj tri. Trenutno imajo 13 hospitaliziranih bolnikov s covid-19. Dan prej je bilo hospitaliziranih 11 bolnikov. Še vedno pa se zmanjšuje število zaposlenih v UKC Maribor, ki so zaradi nedavnih tesnih socialnih stikov preventivno v domači izolaciji, poroča STA. Takšnih je trenutno 67, nadaljnjega širjenja okužbe znotraj zaposlenih ne zaznavajo, so danes sporočili iz tega kliničnega centra.

Celjska bolnišnica pa je na zdravljenje sprejela še tri bolnike s covidom-19, njihovo zdravstveno stanje je stabilno. Zdravstvena delavka bolnišnice, ki se je s koronavirusom okužila zunaj bolnišnice, je že dva dni v samoizolaciji, zadnje štiri dni ni imela stikov z bolniki, je danes za STA povedala tiskovna predstavnica bolnišnice Danijela Gorišek. V celjski bolnišnici imajo 25 respiratorjev, trije od teh so najeti, ter tri prenosne respiratorje za potrebe nujne medicinske pomoči. So pa v postopku nabave dodatnih, je še pojasnila Goriškova.

Danes je covid-19 v Sloveniji terjal četrto žrtev. Umrla je varovanka v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah. Kot so sporočili, jo je poleg okužbe z omenjeno boleznijo pestilo tudi več pridruženih kroničnih. Enako velja za tri starejše bolnike, ki so umrli pred tem: dva oskrbovanca doma starejših v Metliki in 67-letni moški v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

NIJZ
Do 24. 3. 2020 je bil vsaj en primer okužbe COVID-19 potrjen v 109 občinah (51 % vseh slovenskih občin), več kot dva primera okužbe COVID-19 sta bila potrjena v 60 občinah.

NIJZ
Število obolelih s COVID-19 po statistični regiji bivanja na dan 24. 3. 2020 do 10. ure.