Na Kliniki za infekcijske bolezni v UKC Ljubljana je danes sicer hospitaliziranih 39 bolnikov, okuženih z novim koronavirusom. 31 bolnikov leži na navadnem oddelku, osem pa na enoti za intenzivno nego. Bolniki so v povprečju stari med 60 in 70 let, pri čemer pri UKC Ljubljana dodajajo, da sta, čeprav so moški bolj ogroženi, tako najmlajša kot najstarejša bolnica ženskega spola. Prva je stara 25, druga pa 95 let.

»Ob sprejemu pacientov obstajajo dejavniki tveganja, na katere smo bolj pozorni in imamo nižji prag za sprejem oziroma za opazovanje. Kadar ocenimo, da bolnik nujno potrebuje zdravljenje zaradi potrebe po kisiku, težkega dihanja ali pričakovanega težjega poteka, takega bolnika sprejmemo. Bolnika namestimo v sobe, večinoma sta v sobi izolirana dva, z isto diagnozo,« pojasnjuje Dr. Tadeja Kotar z infekcijske klinike. Za pozameznega pacienta sicer dnevno skrbi zdravnik, sestra in drugo medicinsko osebje, glede na njegove osnovne bolezni pa se opravijo dodatne preiskave, s katerimi lažje določijo potek bolezni.

»Ves čas želimo biti korak pred potekom bolezni, da bi zgodaj zaznali, kako se bo bolezen razvijala. Zgodna intubacija in zgodna prepoznava nekega tveganja je pri težkem poteku bolezni izjemno pomembna za odločitev, kako se bo bolnika zdravilo, kot tudi za odločitev, kdaj bo šla taka oseba na intenzivno nego in katera zdravila bo potrebovala,« je še razložila Kotarjeva.

Deset negativnih brisov

Iz UKC Ljubljana ob tem sporočajo, da je na infekcijski kliniki zdaj že deset ljudi zaključilo zdravljenje. Vsi so bili »potrjeno negativni ter so že zaključili tako z zdravljenjem kot s spremljanjem,« pojasnjujejo in dodajajo, da je pri tistih, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, potek bolezni daljši. »Zavedati se moramo, da je intenzivno zdravljenje, potreba po intubaciji, intubacija sama in potem odvajanje od aparata izjemno dolgotrajno. Takšne izkušnje imajo v vseh državah od Kitajske do Italije. Govorimo o dolgotrajnih hospitalizacijah od treh do petih tednov v intenzivni enoti,« je še dejala Kotarjeva, ki je pojasnila še, da so na kliniko prvega bolnika sprejeli pred 20 dnevi, zato »zdaj še ne moremo ocenjevati, kako uspešni smo pri zdravljenju. Za zdaj iz intenzivnega oddelka nismo odpustili še nikogar.«

Na infekcijski kliniki imajo trenutno na enoti za intenzivno nego pripravljenih 20 postelj. »Če se bo ta val povečal, če se bo povečala tudi potreba po ventilaciji, se bo tudi drugod po kliničenem centru pripravljajo postelje, na katerih bo mogoče tudi ventilirati oziroma umetno predihavati,« dodaja Kotarjeva.

Dobra novica pa po zadnjih informacijah prihaja tudi iz Zdravstvenega doma Celje. »Veseli nas, da vam lahko sporočimo, da so brisi vseh 10 zaposlenih iz ZD Celje, ki so bili pretekli ponedeljek v netesnem stiku z zdravstveno delavko, ki je dan kasneje zbolela za COVID-19, negativni,«je pojasnil strokovni vodja zdravstvenega doma Marko Drešček