koronavirus

Trump se kljub kontaktu s potencialno okuženim počuti dobro

B.K.
10. 3. 2020, 08.05
Posodobljeno: 10. 3. 2020, 08.29
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump ni bil testiran za okužbo z novim koronavirusom, so sporočili iz Bele hiše.

Profimedia
Donald Trump

Trump je bil v stikih z enim izmed dveh kongresnikov, ki sta bila izpostavljena kontaktu z okuženimi in sta se kasneje samoizolirala, a ameriški predsednik je prepričan, da je popolnoma zdrav. »Predsednik še ni bil tesatiran za covid-19, saj ni imel daljših kontaktov z obolelimi pacienti, niti nima simptomov,« je medijem dejala njegova tiskovna predstavnica. »Predsednik Trump ostaja popolnoma zdrav, njegovi zdravniki pa ga bodo pozorno spremljali.«

Trump je na letalu sedel poleg Republikanskega kongresnika Matta Gaetza, ki je v stik z okuženo osebo prišel na politični konferenci ameriških konzervativcev. Gaetza je kamera ujela, ko sta se s Trumpom z limuzino pripeljala na letališče in skupaj vstopila v letalo. Testa ni prejel niti ameriški podpredsednik Mike Pence, ki sicer vodi federalna prizadevanja za zamejitev virusa.

Združene države Amerike, ki imajo doslej nekaj več kot 700 potrjenih primerov, zelo počasi izvajajo teste za okužbo, zato so mnogi mnenja, da je število okuženih mnogo višje. Na to namiguje tudi relativno visoko število smrti zaradi posledic virusa. Takšnih so namreč zabeležili 27. Zdravstveni delavci so doslej testirali nekaj več kot 1.500 ljudi, kar je le približno 200 več testiranj kot so jih denimo izvedle slovenske zdravstvene oblasti.