38-letni Mattia

Italijanskemu nultemu pacientu gre na bolje

J.P.
10. 3. 2020, 08.01
Posodobljeno: 10. 3. 2020, 08.18
Deli članek:

Ni več na intenzivni negi, diha brez respiratorja.

Profimedia
38-letnik ni več na intenzivni negi (fotografija je arhivska).

Zdaj, ko lahko že diha sam, so Mattio, ki so ga v Italiji registrirali kot prvega bolnika, ki je zbolel za novim koronavirusom, z intenzivne nege premestili na poseben oddelek. Kot je povedal pristojni za zdravje v Lombardiji Giulio Gallera, njegovo stanje sicer še vedno spremljajo.

Več dni širil virus

38-letnega menedžerja iz Casalpusterlenga so v bolnišnico v mestu Codogno v provinci Lodi prepeljali 20. februarja. Njegovo stanje je bilo resno, imel je vročino in pljučnico. Istega dne je v omenjeni provinci zbolelo še 15 ljudi. Najprej je bilo v karanteni 250 ljudi, kmalu pa kar 50.000 prebivalcev z območja, na katerem živi Mattia. 18 dni pozneje je v karanteni celotna Italija. Njegovo osem mesecev nosečo soprogo so iz karantene odpustili po nekaj dneh.

Vse kaže, da je 38-letnik s simptomi več dni hodil naokoli. Nekaj dni pred hospitalizacijo je zaradi povišane telesne temperature obiskal svojega zdravnike. Ta mu je dal antibiotike, menedžer pa je odklonil hospitalizacijo. Ko se mu je stanje poslabšalo, je z nosečo ženo prišel v bolnišnico. Epidemiologi predpostavljajo, da je glede na njegovo razgibano življenje, zlahka širil virus.

Nobeno zdravilo ni zaleglo

Zdravnica Analissa Malara, ki mu je diagnosticirala COVID-19, je za Sky Italy povedala, da je imel razmeroma pogosto obliko pljučnice, ki pa se ni odzivala na nobeno zdravilo. "Na fakulteti so nas učili, da če se pacient ne odzove na konvencialno terapijo, še ne smemo izključiti najhujšega scenarija," je dejala in dodala, da so ona in medicinske sestre, ki so ga obravnavale, danes zdrave zgolj zato, ker so nosile zaščitne obleke.

Super širitelji

Mattia sicer ni bil na Kitajskem, sta pa z ženo bila v stiku s prijateljem, ki se je od tam vrnil. Prijatelj ni imel simptomov. Italijanski strokovnjaki domnevajo, da se je bolezen pri njih tako razširila zaradi prgišča "super širiteljev", ki virus prenašajo na druge, medtem ko njim nič ni.